Connect with us

Vin banii europeni pentru aeroport: licitația de 350 mil. lei se apropie de final. UPDATE

Proiecte publice

Vin banii europeni pentru aeroport: licitația de 350 mil. lei se apropie de final. UPDATE

UPDATE. Oficialii administrației județene au anunțat oficial aprobarea contractului european de finanțare. Valoarea totală a proiectului ajunge la aproape 450 milioane lei (inclusiv TVA), iar valoarea finanțată din fonduri nerambursabile se ridică la 370 milioane lei. Restul banilor vor fi acoperiți prin intermediul unui credit contractat de Aeroportul Iași, împrumut garantat de autoritatea tutelară (Consiliul Județean).

„Zilele viitoare vom semna contractul ce ne asigură creditul bancar pentru investiții și acoperirea TVA-ului, și care reprezintă o sumă importantă în cadrul acestui proiect, urmează finalizarea procedurii de achiziție, când vom anunța și căștigatorul licitației, iar la final vom semna contractul de finanțare pentru proiectul tehnic și cel de execuție a lucrărilor la noul terminal T4”, a declarat directorul Aeroportului, Romeo Vatră.

Noul terminal al Aeroportului Internațional Iași va fi gata la finalul anului 2023 și va deservi zborurile internaționale. Va avea trei niveluri (subsol tehnic, parter și etaj), șapte porți pentru plecări și trei porți pentru sosiri, cu posibilitatea de asigurare a unor fluxuri bidirecționale. Trei dintre porțile de la etaj sunt prevăzute cu aviobridge-uri.

Știrea inițială

Cererea de finanțare din fonduri europene pentru extinderea infrastructurii aeroportuare a fost aprobată, scrie „Ziarul de Iași”. În prezent, Aeroportul Iași are în evaluare ofertele depuse la licitația lansată la sfârșitul anului trecut, valoarea contractului fiind de peste 350 milioane lei.

Liderii asocierilor care participă la licitația desfășurată de aerogara ieșeană sunt Strabag, Eldiclau și Bog’Art. Așa cum APIX.ro a relatat anterior din asocieri fac parte și companii ieșene (citește detalii pe subiect).

Aeroportul Iași și-a stabilit ca termen 14 aprilie 2022 pentru evaluarea celor trei oferte depuse. Licitația organizată de către aerogară este cea mai mare lansată în anul 2021 de o autoritate din Iași și una dintre cele mai mari la nivel național, având în vedere valoarea estimată a contractului: 351 milioane lei, fără TVA.

Noul terminal va avea facilitate de îmbarcare prin tuneluri, în premieră pentru aeroportul ieșean. În total, T4 va avea șapte porți de îmbarcare

Contractul prevede servicii de proiectare, documentații tehnice în vederea obținerii avizelor, acordurilor și autorizațiilor necesare, asistență tehnică din partea proiectantului, verificarea tehnică de calitate a proiectului și a detaliilor de execuție precum și execuția lucrărilor de modernizare a aerogării ieșene.

Principala componentă a proiectului de modernizare a Aeroportului vizează construirea unui nou terminal, T4. Noua facilitate va avea o suprafață construită de 10.416 mp și una desfășurată de 31.210 mp. T4 va avea o capacitate de procesare maximă de 3,3 milioane pasageri/an. Realizarea T4 va aduce și reconfigurări ale drumului de acces și a parcării existente. Alte componente prevăzute în contractul scos la licitație fac referire la echipamente de securitate, panouri fotovoltaice, un post control acces și construcții utilități (centrală termică, gospodărie de apă).

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top