Connect with us

Zeci de locuințe vor fi amenajate într-un complex dintr-o viitoare zonă de „boom” imobiliar al Iașului

Investiții private

Zeci de locuințe vor fi amenajate într-un complex dintr-o viitoare zonă de „boom” imobiliar al Iașului

O investiție imobiliară care va da startul dezvoltării unei zone din Păcurari-Copou este pe cale de a fi aprobat în Consiliul Local (CL): Primăria a publicat proiectul de hotărâre, ceea ce înseamnă că investiția ar putea fi aprobată, cel mai devreme, la finalul lunii august.

În speță, este vorba despre un teren cu o suprafață de aproape 2,5 hectare de pe str. Eudoxiu Hurmuzaki. Pe acest teren, două firme (Cota Zero Construct și Danubian Alpha), alături de persoane fizice (șefi de agenți imobiliare) vor să amenajeze un ansamblu rezidențial cu locuințe individuale cu un regim parter și până la 2 etaje: în total, circa 30 locuințe (unele vor fi cuplate). Pe o parte din teren (1.600 mp) vor fi funcțiuni mixte de servicii, cu un regim de până la 3 etaje.

Acesta este amplasamentul terenului – în stânga este Lacul Rediu (vezi o altă schiță cu amplasarea terenului)

Așa cum am mai relatat, terenul se află într-o zonă de viitor „boom” imobiliar, în condițiile proximității față de Păcurari și, respectiv, Copou. Dar, principalele probleme țin de infrastructura deficientă și lipsa unor rețele de utilități.

Accesul la amplasament este propus din str. Eudoxiu Hurmuzaki – un drum de beton care, în prezent, are o lățime între 3 și 4 metri. Investitorii susțin că vor ceda teren pentru supralărgire (în zona amplasamentului, circa 200 mp).

Așa arată str. Hurmuzaki

Strada Hurmuzaki asigură accesul viitorilor locatari, pe de o parte, spre Copou (există legătură cu aleea Mihail Sadoveanu, dar drumul este mult sudimensionat) și, pe de altă parte, spre Păcurari: prin intermediul str. Iancu Flondor și aleea Cimitir Evreiesc, străzi de asemenea subdimensionate și intens circulate având în vedere dezvoltările rezidențiale din zonă. „În vederea asigurării accesului la parcele, se vor realiza căi de circulaţie noi, iar cele existente vor fi redimensionate pentru a avea un profil stradal corespunzător”, se susține în proiectul de PUZ.

Acest drum betonat, care trece prin centrul amplasamentului, există deja de mai mult timp, și este propus prin intermediul PUZ-ului încă neaprobat. Nu e clar în ce condiții legale a fost realizat – APIX.ro nu a identificat o autorizație în acest sens

Terenul a fost împărțit în 27 parcele (intabulate) cu suprafețe cuprinse între 580 mp și 2.228 mp. Potrivit intenției investitorilor, pe amplasament ar urma să fie construite vile (demisol, parter și un etaj/două etaje) și construcții „mixte” (demisol, parter și 2 etaje sau parter și 3 etaje). În vecinătăți există case cu parter și un etaj. În cazul vilelor (locuințe individuale sau cuplate) este rezervată o suprafață de 22.612 mp, iar pentru celelalte construcții o suprafață de 1.800 mp.

Zona studiată se va dezvolta puternic în următorii ani, având în vedere că există foarte multe suprafețe libere și proiecte imobiliare în pregătire, dar o altă problemă este lipsa unor utilități. „Toate clădirile vor fi racordate prin extinderi de retele de la rețelele edilitare existente în strada Ion Nistor la aproximativ 410 m în cazul alimentarii cu energie electrică, pentru alimentarea cu apa existentă în strada Viticultori, iar canalizarea pe strada Bucovinei și se vor caută soluții pentru a suplini lipsa unor rețele”, este planul (optimist) din PUZ din acest punct de vedere.

Randare a proiectului, sursa: PUZ

Funcțiunile admise care figurează în PUZ sunt: locuințe individuale, locuințe cuplate, parcări supra- și subterane, birouri, spații comerciale, sedii de firmă, servicii medicale, cabinete veterinare, after school, creșă, grădiniță și dotări specifice zonei de locuire. Ansamblul ar urma să fie deservit de un număr de circa 70 de locuri de parcare: 54 pentru locuințe și 15 pentru construcțiile „mixte”.

În cazul spațiilor verzi, investitorii spun că fiecare parcelă va avea un procent minim de 30% de suprafață plantată.

Ce se mai spun în PUZ legat de circulație:

  • Se va propune lărgirea străzilor existente pentru a se asigura profile de drumuri corespunzătoare. În vederea asigurării accesului la parcele, se va realiza o cale de acces cu lătimea carosabilului de 7 metri și trotuare pe ambele părți cu lățime de 1 metru, iar cele existente vor fi redimensionate pentru a avea un profil stradal corespunzător, definit printr-un carosabil cu lăţimea de 7 metri, şi pietonal cu lăţimile de câte 1 m pentru calea de acces privată din partea de nord a amplasamentului si pentru calea de acces din partea vestica DE2493, iar în cazul străzii Eudoxiu Hurmuzaki, în urma retragerilor va avea o lățime a carosabilului de 14 metri cu trotuare de 1 metru lățime pe ambele părți, pentru a facilita cu ușurință implicarea autovehiculelor de trafic greu, accesul mijloacelor de stingere a incendiilor sau urgențe și pentru colectarea deșeurilor menajere”
De la capătul drumului betonat amenajat pe amplasament, vederea este spre Rediu

În zona Hurmuzaki sunt în pregătire mai multe proiecte, în special spre Viticultori. Zona va cunoaște o dezvoltare intensă, un moment decisiv urmând a fi cel în care va demara proiectul Greenfield Copou, care este propus în apropiere.

Proriectul Greenfield Copou, propus în apropierea complexului de pe Hurmuzaki (citește detalii despre această investiție)

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top