Connect with us

Un complex cu câteva zeci de imobile va fi construit lângă Cimitirul Evreiesc în baza unui PUZ vechi de peste 10 ani

Terenul apare la PMI pe o stradă care se află la un km distanță

Investiții private

Un complex cu câteva zeci de imobile va fi construit lângă Cimitirul Evreiesc în baza unui PUZ vechi de peste 10 ani

Zona Cimitirului Evreiesc continuă să se dezvolte în ciuda infrastructurii deficitare: drumurile sunt subdimensionate, iar zona a ajuns un amalgam de construcții, cu vile, case, blocuri înalte sau cu regim mediu de înălțime.

Proiectul nou propus reprezintă resuscitarea unei inițiative mai vechi: planul urbanistic zonal (PUZ) a fost aprobat încă din luna martie 2013, iar în baza acelei hotărâri de Consiliul Local, beneficiarul (persoane fizice) vrea să obțină acum autorizația de construire. Terenul are o suprafață de circa 20.000 mp și este împărțit în mai multe parcele care pot găzdui cel puțin 20 de construcții.

Terenul figurează pe „str. Viticultori”, dar amplasamentul nu are nicio legătură cu această arteră. La vest de teren este str. Iancu Flondor (stradă care desparte terenul de Cimitirul Evreiesc), la nord str. Ion Nistor, iar la est un drum improvizat de locatarii din zonă. Str. Viticultori se află, de fapt, la mai mult de un kilometru distanță față de teren

„Construire locuințe individuale, spații comerciale, post de transformare, căi de acces și împrejmuiri teren proprietate, conform PUZ aprobat prin HCL nr. 90 din 28.03.2013”, se arată în certificatul de urbanism nr. 1138/2023, obținut de beneficiar.

Mai mult, pentru zona în cauză, a fost emis un alt certificat de urbanism (nr. 1137/2023) pentru „locuințe colective” pe patru parcele, aflate pe latura nord-estică.

Prin hotărârea de Consiliul Local invocată în act (90/2013) a fost reglementată urbanistic o zonă de aproape 2,5 hectare: regimul maxim de înălțime a fost stabilit cu demisol, parter și 2 etaje, la o înălțime maximă de 13,5 metri. În hotărârea din 2013 nu se specifică în mod exact tipul locuințelor, ci se spune doar despre un „ansamblu rezidențial nou”, iar PUZ-ul nu mai poate fi consultat public pentru a putea vedea funcțiunile stabilite.

Pe același teren, anterior, s-a încercat o modificare a PUZ-ului din 2013 astfel încât să poată fi construite blocuri, dar protestele vecinilor din zonă au provocat retragerea proiectului.

Având în vedere indicatorii urbanistici, nu este exclus ca, în timp, proiectul să se transforme în unul cu locuințe colective mici (acum, în certificatul 1138 apar locuințe individuale pe cea mai mare parte a terenului), în sensul ca în fiecare construcție să fie amenajate, de fapt, câteva apartamente. Experiența ultimilor 10 ani de la Iași ne arată că o astfel de modificare nu este o excepție, ci o regulă.

De remarcat că beneficiarul vrea să obțină autorizația de construire în baza unui PUZ aprobat de Consiliul Local acum mai bine de 10 ani: valabilitatea unui PUZ este stabilită de autoritatea locală, dar în hotărârea 90/2013, partea care poate fi analizată public, nu apare termenul.

Numerele cadastrale plasează terenul lângă Cimitirul Evreiesc și nu pe str. Viticultori (click pe imagine pentru a o mări), în medalion sunt cele două certificate de urbanism (1137 și 1138)

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Investiții private

To Top