Connect with us

Ansamblu de vile pe un teren 2,5 ha, într-o zonă cu o infrastructură deficitară: traficul va fi descărcat în Copou și Păcurari

Investiții private

Ansamblu de vile pe un teren 2,5 ha, într-o zonă cu o infrastructură deficitară: traficul va fi descărcat în Copou și Păcurari

Un proiect de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) propune un ansamblu cu vile cu regim înalt și alte funcțiuni mixte în noua zonă de boom imobiliar a Iașului, respectiv în zona de legătură între cartierele Copou și Păcurari. În prezent, infrastructura din zona Hurmuzaki este deficitară, străzile fiind subdimensionate, iar legătura cu cele două cartiere este deficitară.

APIX.ro a mai scris despre acest proiect în anul 2021, când documentația tehnică era într-o fază incipientă de întocmire și avizare: la acest moment, PUZ-ul este finalizat, iar la începutul lunii octombrie va fi o dezbatere publică la Primărie. Din informațiile APIX.ro, dezbaterea nu va fi una ușoară: unii locatari din zonă (care este una preponderent de case) se pregătesc să conteste proiectul.

Acesta este amplasamentul

Terenul a fost împărțit în 27 parcele (intabulate) cu suprafețe cuprinse între 580 mp și 2.228 mp. Potrivit intenției investitorilor, pe amplasament ar urma să fie construite vile (demisol, parter și un etaj/două etaje) și construcții „mixte” (demisol, parter și 2 etaje sau parter și 3 etaje). În vecinătăți există case cu parter și un etaj. În cazul vilelor (locuințe individuale sau cuplate) este rezervată o suprafață de 22.612 mp, iar pentru celelalte construcții o suprafață de 1.800 mp.

„Accesul se realizează cu ajutorul căii de acces propuse, din drumul adiacent str. Eudoxiu Hurmuzaki, având legatură Aleea Mihail Sadoveanu și șos. Păcurari, prin intermediul str. Viticultori și, respectiv, str. Iancu Flondo și aleea Cimitir Evreiesc”, se arată în PUZ.

În schimb, străzile de acces sunt acum subdimensionate, având lățimi cuprinse între 3 și 4 m. „În vederea asigurării accesului la parcele, se va realiza o cale de circulație nouă cu lățimea carosabilului de 7 metri și trotuare de 1 m pe ambele părți, iar cele existente vor fi redimensioate în urma retragerilor, pentru a avea un profil stradal corespunzător, definit printr-un carosabil cu lățimea de 7 m și trotuar de 1 m pentru cale de acces din partea nordică a amplasamentului, iar în cazul str. Eudoxiu Hurmuzaki aceasta va avea în urma retragerilor un carosabil cu 2 benzi pe sens și o lățime de 14 metri”, se susține în proiectul de PUZ.

Totuși, pentru ca str. Hurmuzaki să ajungă la o lățime de 14 m ar trebui ca și alți proprietari să cedeze suprafețe, dar acest lucru nu mai este posibil în unele cazuri întrucât deja au fost construite case. Iar ideea ca strada să aibă 14 metri este controversată – acum, abia dacă încap două mașini mici (vezi video). Cel mult, str. Hurmuzaki ar putea avea 14 m lățime în dreptul amplasamentului studiat prin PUZ, dar pe restul drumului este improbabil să se ajungă la un astfel de deziderat.

Acesta este un drum betonat care trece prin mijlocul terenului de 2,5 ha. În ce condiții legale a fost amenajată calea de acces dacă abia acum în proiectul de PUZ se face vorbire despre ea?

În prezent, zona nu dispune de utilități, dar acestea (apă, canalizare, electricitate, gaze) se află la circa 400 metri de amplasament, pe str. Ion Nistor (zona Cimitirului Evreiesc). Funcțiunile admise care figurează în PUZ sunt: locuințe individuale, locuințe cuplate, parcări supra- și subterane, birouri, spații comerciale, sedii de firmă, servicii medicale, cabinete veterinare, after school, creșă, grădiniță și dotări specifice zonei de locuire.

Ansamblul ar urma să fie deservit de un număr de circa 70 de locuri de parcare: 54 pentru locuințe și 15 pentru construcțiile „mixte”. „Realizarea investiției este oportună pentru zona în care se află amplasamentul, pentru îmbunatățirea cadrului construit, în concluzie propunem avizarea și aprobarea Planului Urbanistic Zonal. Este necesară amenajarea corespunzatoare a căilor de acces prin asfaltare si crearea unui profil stradal adecvat, fiind prioritara realizarea lor intr-un timp cat mai scurt”, se mai precizează în PUZ.

Modul în care a fost împărțit terenul în parcele

Investitorii sunt două firme: Danubian Alpha SRL și Cota Zero Construct SRL. Prima societate este specializată în „activități de consultanță în tehnologia informației”, iar cealaltă în lucrări rezidențiale. Cu doar un singur angajat, Danubian Alpha a avut, în 2021, un profit de aproape 2,8 milioane lei și venituri de 4,4 milioane lei. De cealalată parte Cota Zero a avut venituri de peste 33 milioane lei și un profit net de 3,3 milioane lei, cu un număr de aproape 300 de angajați. Prin urmare, este limpede că cele două firme au forța financiară de a susține construirea ansamblului de vile.

De la capătul drumului betonat, vederea este spre Rediu

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top