Local
Crește prețul gigacaloriei: ieșenii vor plăti cu 45% mai mult, iar Primăria va da subvenții de patru ori mai mari
Ieșenii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti, din această iarnă, cu 100 lei în plus la fiecare gigacalorie consumată, în timp ce fondurile alocate de la bugetul local pentru subvenții vor crește de patru ori, presiunea pe buget crescând astfel în mod considerabil – anual, suma este estimată la circa 10 milioane euro.
Prețul gigacaloriei la Iași va fi de 773 lei față de 323 lei (prețuri fără TVA), ceea ce reprezintă o creștere de 140% a tarifului. În schimb, în cazul populației, majorarea va fi de 45%: de la 206 la 299 lei pe gigacalorie. Diferența de până la 773 lei va fi asigurată de către Primărie, cu bani de la bugetul local.
- Citește și Primăria Iași va împrumuta 200 milioane lei de la BCR pentru asigurarea încălzirii orașului
Astfel, față de cei 117 lei pe care municipalitatea îi asigură pentru fiecare gigacalorie consumată, efortul bugetar va crește de patru ori, până la concurența sumei de 473 lei. Pe an, la o medie de 101.000 de gigacalorii consumate de populație (conform informațiilor Primăriei), noul preț va duce la un efort bugetar de 47,7 milioane lei.
Această sumă va fi asigurată de la bugetul local pentru a încălzi 22.706 apartamente, 176 agenţi economici și 132 de instituţii publice, din care 72 de şcoli cu 106 clădiri aferente (peste 90% din reţeaua de învățământ preuniversitar), 9 spitale şi o parte din clădirile universităţilor.
Cele peste 22.000 de apartamente reprezintă mai puțin de 20% din fondul locativ total din municipiul Iași. Creșterea prețului total până la suma de 773 lei este decisă în contextul în care autoritatea de reglementare în domeniu de la nivel național (ANRE) a stabilit un preț de referință de 774 lei pentru perioada noiembrie 2023 – martie 2024.
- Citește și Sistemul de termoficare va fi din nou concesionat: Primăria face primii pași în această direcție
„Un apartament are un consum mediu anual de 6,88 gigacalorii. Astfel, un apartament racordat la sistemul centralizat de termoficare ar avea costuri de 2.063,24 lei”, se arată într-o informare a Primăriei.
Ultima creștere a gigicaloriei la Iași datează din anul 2019. În ultimii 4 ani, cheltuielile cu sistemul de termoficare au crescut considerabil – de la asigurarea combustibilului și până la salarizarea personalului. În context, amintim că Primăria a semnat cu BCR un contract de 200 milioane lei pentru achiziția de gaze naturale necesare funcționării CET Tudor Vladimirescu – în această iarnă, CET Holboca nu va fi pornită.