Connect with us

Cum a fost „colonizat” Pașcaniul în lipsa unui PUG actualizat: primăria vrea un nou document strategic în urbanism

Pascani zona centrala scari

Proiecte publice

Cum a fost „colonizat” Pașcaniul în lipsa unui PUG actualizat: primăria vrea un nou document strategic în urbanism

Primăria Pașcani a atras o finanțare PNRR pentru actualizarea planului urbanistic general (PUG) și a lansat deja licitația pentru întocmirea documentației. Valoarea estimată a contractului se ridică la aproximativ un milion de lei, iar PUG-ul trebuie livrat în maximum 12 luni odată ce va fi identificat un proiectant.

În ceea ce privește Iașul, orașul este încă „guvernat” după un PUG aprobat acum 25 de ani, modificat prin numeroase planuri urbanistice zonale care, de regulă, au fost în avantajul investitorilor imobiliari în goana acestora după profit. Noul PUG al Iașului este încă în „chinurile facerii”.

La Pașcani, PUG-ul actual este mai „tânăr” decât cel al Iașului, fiind aprobat în anul 2009. „Zonificarea propusă prin PUG-ul aprobat în anul 2009 nu a mai fost riguros implementată de factorii de decizie care au cedat provocărilor privind controlul și gestiunea zonelor de ocupare necontrolată a teritoriului intravilan, accetuându-se disfuncționalitățile urbansitice”, se arată în documentația de atribuire a contractului.

Autoritatea locală spune că, în lipsa unei alternative de dezvoltare planificată, noua generație de industrii mici, logistică, comerț, servicii tehnice a dus la „o colonizare spontană” a arterelor de circulație. „Au fost prelungite tentaculele localității în cadrul natural, majoritatea zonelor rezidențiale adiacente arterelor de trafic – drumuri naționale spre Iași, Suceava și Bacău fiind ocupate de construcții nerezidențiale incompatibile funcțional și care sunt inserate necorespunzător”, arată autoritatea locală.

Potrivit Primăriei Pașcani, inserarea în aceste zone rezidențiale a unor activități de tip terțiar, dintre care unele incompatibile cu locuirea din cauza poluării fonice sau vizuale, a generat un mixaj funcțional incoerent care a descurajat locuirea, mărind astfel deficitul suprafețelor cu destinație rezidențială și ducând la aglomerarea celor existente.

Principalele motive pentru care PUG-ul trebuie aprobat vizează probleme precum: suprafața deficitară a zonelor rezidențiale și densitatea mare a ocupării acestora, izolarea unor unități teritoriale față de zona centrală sau insuficiența relațiilor de acces peste calea ferată.

„Se impune ca, prin actualizarea PUG, să fie propuse zone de restructurare urbană sau identificate unor noi zone cu destinație rezidențială prin extinderea intravilanului. Asaltul imobiliar și lipsa retragerilor construcțiilor față de axul drumului (…) au redus posibilitățile de modernizare și reabilitare a căilor de comunicație insuficiente gabaratic prin lipsa spațiului necesar supralărgirii străzilor, rezolvării intersecțiilor – în actualele condiții supralărgirea acestora ar implica demolări și exproprieri costisitoare dificil de realizat”, subliniază Primăria Pașcani necesitatea unei alte planificări strategice.

Potențialul acestui oraș în viitor va fi valorificat și prin faptul că Pașcaniul va deveni un nod rutier important: la sud de municipiu va fi construit nodul de tip turbion, de intersecție între autostrăzile A7 și A8. Nodul face parte din contractul aferent autostrăzii Mircești – Pașcani (parte din A7), iar lucrările de execuție sunt în desfășurare. De asemenea, zilele acestea, va fi lansată licitația pentru construirea autostrăzii Pașcani – Suceava.

De asemenea, o altă investiție importantă din Pașcani în următorii ani este dată de reluarea lucrărilor la barajul de la Lunca Pașcani: autoritățile au relansat recent proiectul, iar membri ai guvenului au declarat că acumularea hidroenergetică va fi gata în 2026.

Pe parte privată, o investiție recentă aprobată (a fost emisă autorizația) aparține Dedeman: lanțul de materiale de construcții va construi în acest oraș cel de-al treilea magazin din județul Iași.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top