Connect with us

Depoul Dacia, greu de demolat: două contestații la licitația Primăriei, câștigată de o firmă din Timișoara

Proiecte publice

Depoul Dacia, greu de demolat: două contestații la licitația Primăriei, câștigată de o firmă din Timișoara

Două firme au contestat rezultatele evaluării făcute de Primăria Iași în cazul licitației privind demolarea depoului Dacia, după ce municipalitatea a desemnat câștigătoare o firmă din Timișoara – Sor Ad Building. Ambele sesizări au ajuns la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) care urmează să se pronunțe în aceste zile.

Societățile care au contestat sunt Demo-Idil Construct (Iași, clasată pe locul 4 la licitație) și SMZ Impex (Cluj, clasată pe locul 3). Compania ieșeană a solicitat CNSC să constate că ofertele depuse de primii trei clasați sunt toate „inacceptabile și neconforme” pe motiv că niciuna dintre firme nu ar fi autorizată pentru desfășurarea activităților impuse prin documentația de atribuire. În plus, firma ieșeană spune că, în cadrul ofertei financiare, niciuna dintre firme „nu a cotat o parte semnificativă a activităților de transport”.

„În urma consultării dosarului achiziției și a ofertelor clasate pe primele trei locuri, care nu au fost declarate confidențiale, au reieșit o serie de vicii evidente ale acestora și ale evaluării realizate de autoritatea contractantă, de natură a conduce la respingerea ofertelor”, susține Demo-Idil.

De cealaltă parte, SMZ Impex solicită descalificarea primilor doi clasați invocând neconformitatea ofertelor. În cazul câștigătorului procedurii (Sor Ad), SMZ a susținut că firma nu a îndeplinit condițiile de eligibilitate în ceea ce privește experiența similară și a invocat faptul că oferta tehnică „este copiată în totalitate” din documentația de atribuire „fără nici măcar a fi dezvoltate etapele unde să cuprindă personal, resurse utilaje sau echipamente pe categorii de lucrări”.

SMZ a vorbit despre argumente similare și în situația ofertei firmei clasate pe locul 2 (Bursa Recycling SRL). Ambele contestații sunt în curs de soluționare la CNSC, iar până când acest for nu va emite o decizie, Primăria nu poate semna contractul cu câștigătorul licitației. Depoul Dacia trebuie demolat în maximum 3 luni de la semnarea unui contract.

Primăria Iași a estimat că va cheltui circa trei milioane lei pentru demolarea celor 17 construcții care formează în prezent depoul Dacia. Potrivit documentației de atribuire a contractului, o parte din bani ar urma să fie recuperați din valorificarea deșeurilor rezultate, unele fiind reciclabile.

Dezafectarea construcțiilor va genera cantități semnificative de deșeuri: beton (cantitate estimată: 2.050 tone), cărămizi (850 tone), ţigle şi materiale ceramice (10 mc), amestecuri din acestea (500 mc), lemn (20 tone), sticlă (10 tone), materiale plastice (2 tone), cupru, bronz şi alamă (0,5 tone), fier şi oţel din calea de rulare (25 tone), cabluri (1,5 tone), pământ şi pietre (100 mc), materiale izolante (2 tone) sau materiale de construcţii pe bază de ghips (100 mc).

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top