Connect with us

Guvernul grăbește transferul terenului pentru Operă: preluarea va fi gata la începutul primăverii

Alegeri 2024: idei și proiecte

Guvernul grăbește transferul terenului pentru Operă: preluarea va fi gata la începutul primăverii

Procesul de preluare a terenului pentru construirea sediului Operei Iași ar putea fi gata în primăvară – a fost publicat proiectul de hotărâre de guvern prin care amplasamentul din Copou, de lângă ApaVital, va ajunge în proprietatea statului și în administrarea Operei.

Acest pas este unul decisiv pentru începerea proiectului: odată preluat terenul, Ministerul Culturii poate lansa licitația de proiectare a lucrărilor. În context, amintim că există disponibilitatea unei sume de 15 milioane euro pentru sediul Operei, dar fondurile ar urma să crească, conform unui angajament al autorității centrale, până la 80 milioane euro.

Procedura de transfer a început pe 18 ianuarie, odată cu trimiterea de către guvern a notificării către Consiliul Județean (CJ) de preluare a terenului. Ulterior, pe 29 ianuarie, plenul CJ a aprobat transferul, iar, zilele trecute, Ministerul Culturii a publicat proiectul de hotărâre de guvern – acest lucru creează premisele ca hotărârea executivului să fie adoptată în următoarele două săptămâni. Pasul final este încheierea unui protocol între Minister și CJ care va consfinți transferul.

Terenul din Copou se află pe bld. Carol I, în proximitatea sediului ApaVital, şi are o suprafaţă de 9.501 mp. „Investiţia are în vedere construirea şi dotarea unei opere în judeţul Iaşi, parte a zonei metropolitane a municipiului Iaşi, ca extindere a spaţiului cultural ieşean. Prin acest proiect, se prevede construirea unui imobil cu amprenta la sol de circa 5.000 mp, suprafaţa estimată de teren necesară realizării acestui proiect complex fiind de 10.000 mp”, se arată în nota de fundamentare aferentă proiectului de hotărâre de guvern.

Conform calendarului asumat de Ministerului Culturii, în 2024 trebuie finalizat transferul de teren şi iniţierea procedurii de achiziţie în vederea contractării serviciilor de proiectare a lucrărilor. „Perspectiva 2025 – 2027: finalizarea proiectării şi licitarea execuţiei lucrărilor de edificare a noii săli de spectacole a Operei Naţionale Române Iaşi, derularea contractului de lucrări şi finalizarea investiţiei”, se mai precizează în bugetul Ministerului Culturii.

Click pe imagine pentru a vedea schița integrală

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Alegeri 2024: idei și proiecte

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top