Investiții private
Lista celor 10 terenuri oferite de Primărie lui Zămoșteanu
Omul de afaceri Cristin Zămoșteanu a dat lovitura cu un teren achiziționat acum câțiva ani, lângă Teatrul Național, pe fostul amplasament al Școlii Speciale „Vasile Pavelcu”. Primăria și Direcția de monumente i-au refuzat orice intenție de a construi locuințe colective pe suprafața de peste 6.600 mp aflată pe str. I.C. Brătianu (citește aici detalii despre planurile inițiale ale lui Zămoșteanu).
În schimb, vara trecută, Zămoșteanu a început negocierile cu municipalitatea pentru un schimb de terenuri, operațiune care va fi finalizată în ședința ordinară din 30 martie a Consiliului Local. Primăria vrea să amenajeze pe terenul luat de la omul de afaceri o parcare subterană, proiect care să vină la pachet cu extinderea pietonalului Ștefan cel Mare pe str. I.C. Brătianu și pe str. Agatha Bârsescu (până în zona Hotelului Mitropoliei) – citește detalii despre proiectul municipalității. Rămâne de văzut dacă municipalitatea va putea face parcarea, atât timp cât Direcția de monumente contestă demolarea clădirilor aflate pe amplasament.
Terenul pe care îl va primi municipalitatea (instituția mai are în zonă o proprietate de circa 3.500 mp):
Pentru suprafața de 6.626 mp și un alt teren de 305 mp în Elena Doamna, firma M.Chim, patronată de omul de afaceri, va primi 11.026 mp, iar majoritatea suprafețelor se află în zona centrală. Municipalitatea spune că schimbul este unul echitabil, valorile fiind asemănătoare (2,93 milioane euro). Cu toate acestea, instituția nu pune la dispoziția opiniei publice și rapoartele de evaluare, deși, de obicei, sunt explicații de acest gen la proiecte asemănătoare.
Primăria va acorda investitorului terenuri din vecinătatea unor proprietăți pe care Zămoșteanu le are și unde a început demersuri pentru implementarea de proiecte imobiliare.
Lista terenurilor pe care le va primi Zămoșteanu:
De-a lungul timpului, apix.ro a scris în mai multe rânduri despre proiectele urbanistice ale celui mai în vogă dezvoltator imobiliar la acest moment în Iași.
De ce primește Zămoșteanu fix aceste terenuri:
– pe Elena Doamna, omul de afaceri are în plan un proiect de amploare, desfășurat între str. Pădurii și zona intersecției A. Panu – Elena Doamna. Zămoșteanu are deja circa 10.000 mp în zonă (citește detalii). Tot în cadrul acestui proiect, afaceristul are nevoie și de suprafața de pe str. Albă (aici, anul trecut, Primăria a făcut evacuări)
– un alt proiect de amploare este în spatele facultăților Universității Tehnice „Gh. Asachi”, unde Zămoșteanu are deja un plan urbanistic zonal aprobat pentru blocuri de până la 12 etaje. Vor fi nu mai puțin de 13 imobile, dar în primă instanță vor fi construite cinci blocuri cu 351 de locuințe. Pentru acest proiect are nevoie de suprafața de pe str. Zimbrului. De remarcat că, inițial, planșa de reglementări urbanistice a PUZ-ului aprobat a cuprins și acest teren din Zimbrului cu toate că Zămoșteanu nu era proprietar. În schimb, forma în care a ieșit PUZ-ul din CL nu cuprinde și acest teren, dar intențiile investitorului sunt cât se poate de clare (citește detalii despre proiect)
– pe șos. Nicolina, aproape de Selgros, vrea să ridice trei imobile cu 10 etaje (citește detalii)
– pe Anastasie Panu, omul de afaceri are în proprietate Hala Centrală (terenurile date de municipalitate reprezintă parcarea) – LATER EDIT. Din verificări ulterioare ale apix.ro a rezultat că, de fapt, terenurile de pe Anastasie Panu sunt în parcul Ghica Vodă – citește AICI.
De remarcat că suprafața din str. Zimbrului a fost evaluată la 231 euro/mp cu toate că, în aceeași ședință a Consiliului Local de vineri, va fi aprobat un alt schimb de terenuri, iar Primăria va da o suprafață din apropiere (str. Moldovei) care a fost evaluată la 551 euro/mp.
Cristin Zămoșteanu mai are numeroase proiecte în derulare în zone precum Păcurari, Galata, Șorogari, precum și în alte cartiere. Primele blocuri pe care le-a construit omul de afaceri sunt amplasate în Tătărași.