Investiții private
Noul ansamblu Conest, de lângă Pădurea Cetățuia, va fi întins pe 3,1 hectare și va avea blocuri cu 11 etaje
Conest a fost obligat să întocmească un raport privind impactul asupra mediului având în vedere amploarea proiectului pe care vrea să-l deruleze lângă Pădurea Cetățuia: un complex întins pe 3,1 hectare în cadrul căruia vor fi construite blocuri cu 11 etaje.
„Proiectul de plan poate influenţa în mod semnificativ, prin funcţiunea propusă, proiecte și activităţi existente sau propuse a fi realizate în zonă: ex. zona de locuințe, alte activităţi rezidenţiale, activităţi industriale, cât si calitatea aerului prin mărimea și natura funcțiunilor propuse corelate cu numărul de mașini ce vor deservi proiectul propus prin PUZ”, se arată în decizia Agenției pentru Protecția Mediului (APM).
Regimul de înălțime pentru blocuri este propus cu demisol, parter, mezanin, 11 etaje și un etaj tehnic. Imobilele vor ocupa aproape 12.500 mp din teren, în timp ce circulațiile (inclusiv pietonale) 14.000 mp. În cazul spațiilor plantate, în proiect apare o suprafață de 4.700 mp.
„PUZ – Realizarea unui complex rezidențial tip mixed –use(locuințe colective, comerț, birouri, spații pentru servicii, spații pentru agreement, parcare supraterană și subterană, funcțiuni complementare) propus a fi amplasat în municipiul Iași, bd. Poitiers nr. 14”, este obiectul proiectului. Cu toate că adresa este pe bd. Poitiers, amplasamentul este pe șos. Iași – Hlincea, ținând cont de numerele cadastrale care apar în PUZ.
APM a obligat Conest să organizeze un grup de lucru format din reprezentanți ai titularului planului, ai autorităților competente pentru protecția mediului și pentru sănătate, ai altor autorități interesate de efectele implementării planului (DSP, GNM-SCJ Iași, Apavital SA, ABA Prut-Birlad, SGA Iasi, CJ Iași, Primăria Municipiului Iași, etc) în care se va stabili „domeniul și nivelul de detaliu al informațiilor ce trebuie incluse în raportul de mediu precum și analiza efectelor semnificative ale planului”, ținând cont că investiția „poate avea efecte semnificative asupra mediului și necesită evaluare de mediu”.
- APIX.ro a scris în premieră despre proiectul Conest încă din anul 2021: Conest vrea blocuri la liziera pădurii
În anul 2021, un proiect similar, propus în vecinătatea amplasamentului Conest, a fost respins de către Comisia de monumente istorice (citește detalii). De la Primărie, proiectul Conest a obținut, deocamdată, doar avizul de oportunitate – inițial, proiectul prevedea blocuri cu 16 etaje.