Connect with us

Noul PUG nu va fi aprobat nici în 2023: Primăria a (re)lansat licitația pentru planul urbanistic al zonei centrale

Local

Noul PUG nu va fi aprobat nici în 2023: Primăria a (re)lansat licitația pentru planul urbanistic al zonei centrale

Primăria are în derulare două licitații pentru întocmirea de planuri urbanistice zonale, documentații care, odată realizate, ar urma să fie integrate în noul Plan Urbanistic General (PUG). Ambele proceduri au ca termen de execuție 12 luni de la semnarea unui contract astfel că șansele ca noul PUG să fie aprobat în 2023 sunt aceleași ca în ultimii 10 ani: nule.

Zilele trecute, municipalitatea a relansat licitația pentru întocmirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aferent zonei centrale. Contractul are o valoare estimată de 4,4 milioane lei. În ianuarie 2022, Primăria a organizat o altă procedură cu același obiect, iar specialiștii instituției au au avut nevoie de patru luni pentru a decreta că singura oferta depusă la licitație este „inacceptabilă”. Nuanță: la licitația din ianuarie, contractul era evaluat la 3,1 milioane lei, iar acum asistăm la o creștere a sumei cu 42%. Și încă un an pierdut.

În noua licitație, la pachet cu zona centrală dar în lot diferit, Primăria solicită și întocmirea PUZ-ului pentru zona Sărărie. În acest caz, valoarea este de 1,2 milioane lei și este pentru prima dată când Primăria scoate la licitație reglementarea acestei zone care cuprinde circa 40 hectare. În zona centrală, reglementările vor fi pe circa 200 hectare.

Zona centrală cuprinde 18 situri arhelogice și 221 monumente istorice, iar terenurile sunt în suprafață totală de 186 hectare. Unul dintre situri („Centrul istoric și Curtea Domnească”) are o suprafață de 368 ha și va fi analizat integral în cadrului studiului de fundamentare istorico-științific al zonei centrale.

Unul dintre obiectivele PUZ-ului vizează protejarea, conservarea și punerea în valoarea a patrimoniului cultural și natural, a monumentelor istorice, a zonelor arheologice, a ansamblurilor arhitecturale și a monumentelor de for public.

„Realizarea regulamentului de urbanism, proces argumentat de necesitatea intervențiilor permise cu dinamica contextului actual, care să conducă la un mod de construire adecvat și coerent, pentru care să se poate emite autorizații de consruire și fără alte documentații de urbanism aprobate. Se va avea în vedere posibilitatea de dezvoltare a funcțiunilor mixte de-a lungul arterelor principale de circulație și propuneri de indicatori maximi”, se arată în caietul de sarcini aferent licitației.

În prezent, Primăria are în desfășurare și o altă procedură în vederea întocmirii PUZ-urilor aferente zonelor din jurul a patru mănăstiri: Trei Ierarhi, Galata și Cetățuia. În acest caz, achiziția este estimată la 1,6 milioane lei, iar ofertanții la licitație sunt două firme: Arie Urbană și Arc Design. Evalurea tehnică a ofertelor va fi finalizată cel târziu în februarie 2023.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top