Connect with us

O firmă ieșeană va construi o parcare supraterană în Oradea: la Iași nu există astfel de licitații

Randare a parcării care va fi construită la Oradea

Proiecte publice

O firmă ieșeană va construi o parcare supraterană în Oradea: la Iași nu există astfel de licitații

Firma ieșeană Grup Construcții Est este parte din asocierea care a semnat, recent, un contract în valoare de circa 10 milioane de euro pentru construirea unei parcări supraterane în Oradea. Parcarea va deservi Spitalul Județean din localitate. La Iași nu există astfel de licitații, Primăria tot vehiculează de 6 ani o astfel de investiție în Mușatini, dar proiectul e la stadiul de machetă.

În cazul Oradiei, este vorba despre o licitație lansată la finalul anului 2022, procedura fiind adjudecată recent de asocierea de firme Drum Asfalt (Bihor) – Grup Construcții Est (Iași), în condițiile în care contractul a fost semnat în luna august 2023 – unele contestații au întârziat atribuirea.

Parcarea va avea un regim cu subsol, parter, 2 etaje și terasă, la o suprafață desfășurată de circa 16.000 mp și o capacitate de 516 locuri. Dintre acestea, 21 locuri sunt destinate persoanelor cu dizabilități și 10 locuri pentru vehicule electrice sau hibrid, respectiv 2 spații comerciale la demisol.

Aceasta este parcarea care va fi construită în Oradea

„Zona învecinată este preponderent o zonă de locuire, cu locuințe unifamiliale cu regim redus de înălțime, dar și locuire colectivă în blocuri cu regim de înălțime P+4E, situată în vecinătatea Spitalului”, se arată în caietul de sarcini consultat de APIX.ro.

Care este situația de la Iași

La Iași, în ultimii ani au fost vehiculate mai multe proiecte pentru parcări supraterane, dar cel mai „avansat” este cel din Mușatini: ultima dată, în ianuarie 2023, au fost reactualizați indicatorii față de acum 3 ani și a rezultat o valoare de 53 milioane lei pentru 280 de locuri – astfel, Primăria Iași vrea să cheltuiască o sumă similară cu cea a Oradiei (contractul de acolo are o valoare 45,8 milioane lei, fără TVA) pentru un număr de locuri cu 45% mai puțin. Proiectul din Mușatini a fost inițiat în anul 2018 (!).

O altă parcare supraterană propusă de Primărie ar viza o investiție la Piața Alexandru cel Bun: proiectul a fost anunțat în august 2022, iar de atunci nu se mai știe nimic despre această potențială investiție.

Un alt eșec al Primăriei în relație cu parcările este proiectul privind amenajarea de Park&Ride: astfel de parcări au fost incluse în strategiile aprobate în anul 2016, dar niciun proiect nu a fost demarat concret, iar, în prezent, cartiere ca Păcurari, Bucium sau CUG sunt sufocate de traficul provenit din zona metropolitană – ideea unui Park&Ride este, în special, de a-i încuraja pe șoferii care vin din afara Iașului să-și lase mașinile în parcări amenajate la intrările în oraș și, din acest punct, să-și continue călătoria cu vehicule de transport public.

Cel mai „avansat” proiect este parcarea Park&Ride din CUG, la nivel de proiectare.

În schimb, dacă nu e implicată Primăria Iași, atunci parcări supraterane se pot face la Iași, iar două exemple în acest sens sunt parcările realizate de Conest pentru câteva blocuri construite în Dacia și cea a Continental din Poitiers. În Poitiers, este anunțată și o parcare multietajată cu 1.200 de locuri a firmei Cat Construct pentru proiectul Poitiers Towers.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top