Connect with us

Piața Alexandru cel Bun va fi modernizată, iar deasupra va fi construită o parcare supraterană

Foto: Google Earth

Proiecte publice

Piața Alexandru cel Bun va fi modernizată, iar deasupra va fi construită o parcare supraterană

Primăria începe un plan de modernizare a celei mai aglomerate piețe din Iași, cea care se află în Alexandru cel Bun. Planul presupune reamenajarea întregii piețe la nivelul solului, iar, deasupra, să fie construită o parcare supraterană cu cel puțin două niveluri.

Municipalitatea a încheiat un contract pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate în acest sens cu firma Sigm-Home Project SRL. Documentația trebuie finalizată în cel mult 4 luni, respectiv până la sfârșitul anului în curs. În urma studiului se va estima și suma necesară unei astfel de investiții.

„Piața trebuie să fie concepută pe criterii urbanistice moderne și bine structurate, să fie acoperită și închisă, bine ventilată, ferită de vânt și de acțiunea agenților atmosferici”, se arată în caietul de sarcini aferent achiziției studiului.

Primăria spune că investiția presupune modernizarea pieței agroalimentare prin reașezarea acesteia pe principii noi, moderne, asigurându-se un flux ordonat al circulațiilor precum și o dispunere judicioasă a spațiilor de desfacere a mărfurilor producătorilor agricoli, dar și crearea de spații de parcare pentru vehiculele de aprovizionare și ale clienților. În prezent, șoferii au la dispoziție 100 de locuri de parcare în zona șoselei Naționale.

În ceea ce privește parcarea, aceasta trebuie să fie dotată cu accesuri controlate pentru vehicule, scări de acces la nivelurile superioare, ascensoare pentru persoane cu dizabilități, instalații de ventilare, inclusiv desfumătoare, instalații de eliminare a apelor meteorice, hidranți și instalații de stins incendii. „De asemenea, (parcarea, n.r.) trebuie echipată cu instalații electrice și de iluminat, de alimentare cu apă și canalizare”, se adaugă în documentație. Piața și parcarea vor beneficia și de un sistem de supraveghere video.

Piața ACB funcționează din anii ’70, iar ultima investiție datează din anul 2017, atunci când a fost modernizată hala de produse lactate. În piață, care acoperă un teren cu o suprafață totală de aproape un hectar, sunt peste 430 de locuri de vânzare, în special tarabe cu produse precum: legume-fructe, miere și produse apicole, flori, produse uz casnic, ouă din frigetă și boxe pentru mărfuri de volum mare.

Lansarea proiectului de modernizare a pieței vine la scurt timp după ce la șefia Ecopiața a fost numit fostul viceprimar Radu Botez pentru o perioadă interimară de 3 luni. Anterior, societatea, care administrează piețele agroalimentare din Iași, a fost condusă, încă de la înființare (2010), de Cristi Stărică, director care, anul trecut, a încasat un salariu de 4.000 euro/lună, în timp ce starea piețelor din Iași s-a degradat zilnic.

Compania care va elabora studiul a întocmit și documentațiile tehnice aferente proiectelor de construire a unei Săli Polivalente și a unui nou stadion, investiții care nu au încă o sursă de finanțare. Noul contract încheiat de Sigm – Home Project SRL cu Primăria Iași are o valoare de 130.000 lei, fără TVA.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top