Connect with us

Se-ntâmplă la Iași: două proiecte de săli polivalente și două de bazin olimpic – inițiatori diferiți, bani inexistenți

La CLuj se poate: sala polivalentă e construită de aproape 10 ani

Proiecte publice

Se-ntâmplă la Iași: două proiecte de săli polivalente și două de bazin olimpic – inițiatori diferiți, bani inexistenți

Consiliul Județean (CJ) vrea bazin olimpic în Miroslava, lângă Sala Polivalentă propusă în 2019 de aceeași instituție, proiect care nu a progresat în vreun fel. De cealaltă parte, Primăria Iași vrea Sală Polivalentă în Moara de Vânt și resuscitarea bazinului olimpic în Grădinari. Așa cum ne-a obișnuit Primăria în ultimii ani, proiectele proprii sunt la stadiul de „machetă”.

Ambele instituții vânzează aceeași sursă de finanțare: bugetul Companiei Naționale de Investiții (CNI), autoritate centrală care comunică, din când în când, că proiectele Iașului sunt pe „lista de sinteză” cu viitoare investiții, dar termene clare de alocare de fonduri nu există.

CJ va aproba, miercuri, în ședința ordinară, un proiect pentru realizarea unui Complex Sportiv Metropolitan format din Sala Polivalentă și Bazin Olimpic de Înot. Terenul se află pe teritoriul localității Brătuleni, cu acces la centura Sud a Iașului, în apropiere de sensul giratoriu din dreptul intrării în Uricani.

În această zonă, CJ a luat în proprietate 6,7 ha de la Primăria Miroslava pentru un proiect cu o Sală Polivalentă de 15.000 locuri. Acum, administrația județeană a transmis primăriei comunale că vrea să facă și un bazin olimpic: Miroslava a fost de acord, dar a luat înapoi 2 ha din teren pentru proiecte proprii. Astfel, CJ are acum o suprafață redusă la 4,7 ha pe care vrea să construiască atât sala, cât și bazinul.

CJ a rămas cu 4,7 ha din cele 6,7 ha date inițial de Miroslava

„După apariția pandemiei Covid-19 activitatea și fondurile CJ au fost direcționate în susținerea spitalelor din subordine pentru combaterea acestia. Având în vedere diminuarea acestei presiuni pe CJ revenim și la proiectele de interes public și social. În vederea diversificării ofertei de obiective de interes public și social în județul Iași dorim să completăm solicitarea de finanțare de la Compania Națională de Investiții SA astfel încât pe amplasamentul din satul Brătuleni să realizăm un Complex Sportiv Metropolitan format din Sala Polivalentă și Bazin Olimpic de Înot”, se precizează într-o adresă a CJ către Primăria Miroslava.

În ceea ce privește proiectele Primăriei, situația se prezintă astfel:

  • la începutul anului, licitația de construire a Sălii Polivalente a fost anulată: nu era asigurată sursa de finanțare, iar devizul era făcut înainte de creșterea semnificativă a prețului la materiale de construcții. Acum câteva luni, era anunțat faptul că licitația va fi reluată în august: 1 septembrie bate la ușă, dar procedura nu a fost relansată. Între timp, prețul Sălii a crescut cu 60% până la concurența sumei de 340 milioane lei. Totodată, CNI are alte priorități: construiește săli în Brașov sau Suceava
  • proiectul resuscitării bazinului olimpic din Grădinari este „în aer”. Ultima veste a fost adoptarea unei decizii în Consiliul Local. Între timp, CNI investește fonduri în amenajarea unui bazin olimpic în Vaslui

CJ a mai avut un proiect de bazin olimpic în zona Manta Roșie, dar, după 2020, odată cu schimbarea conducerii CJ, administrația a renunțat la acea investiție și, în schimb, a început demersurile pentru concesionarea terenului către un operator privat.

Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top