Proiecte publice
Peste 91 ha dintre cele 140 ha ale Fortus revin în proprietate publică: ce vor face autoritățile ieșene cu acest activ?
Procesul prin care Consiliul Județean (CJ) Iași va prelua 61,3 hectare din bunurile Fortus ar putea fi încheiat în prima parte a acestui an, în condițiile în care mai sunt necesare doar două hotărâri de guvern, iar una dintre acestea va fi aprobată până la finalul lunii ianuarie.
Administrația județeană va prelua 456.098 mp de teren intravilan și 157.311 mp de teren extravilan, alături de peste 130 de imobile-construcții (circa 290.000 mp) și un număr de peste 650 de obiecte de inventar.
- Preluarea de către CJ a celor 61,3 ha deschide drumul pentru un parteneriat cu Primăria Iași pentru implementarea unui proiect major comun: municipalitatea deține 30 ha în zonă. Astfel, peste 91 ha dintre cele 140 ha ale fostului combinat vor fi în proprietate publică. O primă discuție pentru un proiect comun a avut loc la începutul anului trecut.
„Activul (cel care va fi preluat de CJ, n.r.) nu este concentrat într-o anumită zonă, bunurile fiind amplasate aleatoriu pe o suprafață totală de aproximativ 140 ha – suprafața vechiului combinat, cu distanțe de aproximativ 1,5-3 km între ele, iar căile de acces sunt comune cu terenurile și clădirile administrate Primăria Iași și fostul combinat”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern, consultat de APIX.ro.
În primă fază, bunurile Fortus au ajuns la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) în urma unei proceduri de dare în plată: AAAS a preluat activele în contul datoriei de circa 240 milioane lei a Fortus către stat. Noutatea este promovarea hotărârii de guvern pentru înscrierea bunurilor în patrimoniul public al AAAS astfel încât, ulterior, să fie făcut transferul către CJ Iași.
„AAAS a inițiat prezenta hotărâre cu intenția de a transmite activul funcțional Fortus SA, ulterior primirii în administrare, către administrația publică locală la Consiliul Județean Iași”, se precizează în proiectul de act normativ care se află în consultare publică din data de 20 decembrie 2023, astfel că sunt create premisele aprobării hotărârii de guvern până la finalul lunii în curs.
- Citește și Un fost senator s-a aliat cu „Regii păcănelelor” pentru a construi blocuri în zona Fortus
Demersul pentru obținerea activelor a fost demarat în februarie 2022, odată cu adoptarea unei decizii a plenului CJ prin care s-a manifestat intenția de preluare a suprafeței de 61,3 ha și imobilele aferente. Anterior, în decembrie 2021, Consiliul Județean solicitase AAAS preluarea activului, iar autoritatea centrală își arătase disponibilitatea de a le preda.
În august 2023, între cele două părți a fost încheiat un protocol în acest sens. Semnarea protocolului a avut loc târziu pentru că AAAS a preluat efectiv activul în iulie 2023, atunci când a fost încheiat contractul de dare în plată în baza unei decizii judecătorești din iulie 2017. Inițierea proiectului de HG a fost făcută abia în decembrie 2023 întrucât contractul de dare în plată a mai suferit o rectificare în noiembrie 2023.
- Citește și Fostul sediu al Fortus intră în reparații
Pe aceste suprafețe de teren se află construcții precum: forjă grea, mecanico-sudură, oțelărie electrică, tratamente tehnice secundare, turnătorie de oțel, utilaj tehnologic complex greu, modelărie, haldă zgură Ciurea, S.R.A. și gospodărie de apă.
Potrivit conducerii CJ, platforma Fortus are facilități necesare precum hale industriale, acces transport feroviar și acces la șoseaua de centură, facilități cu potențial ca zona să fie inclusă într-un plan de dezvoltare pe termen mediu și lung astfel încât să ducă la creșterea competitivității întregii regiuni.