Proiecte publice
Peste un milion de euro au fost investiți în bazinul olimpic din Tudor: istoricul unui proiect ratat de trei generații de politicieni
Primăria va intra oficial în proprietatea bazinului olimpic din Tudor Vladimirescu, obiectiv în cazul căruia lucrările au început în anul 1990, dar nu au fost finalizate niciodată din cauza controverselor legate de regimul juridic al terenului și a lipsei de fonduri, probleme la care a contribuit din plin lipsa de implicare politică pe o perioadă de trei decenii.
În perioada 1990 – 2009, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, beneficiarul inițial al investiției, a realizat lucrări în valoare de 5,2 milioane lei. „Pentru corpul B, lucrările de infrastructură sunt realizate în proporție de 100%, cele de suprastructură în proporție de 95% și acoperișul în proporție de 75%, rețelele exterioare de canalizare în proporție de 7%, iar lucrările la Corpul A nu au fost atacate”, este situația actuală a construcției, conform Ministerului Educației.
Autoritatea centrală a întocmit un proiect de hotărâre de guvern prin care bunurile și terenul aferent vor intra în proprietatea Primăriei, instituție care și-a arătat interesul de a finaliza lucrările. Bazinul de înot are o lungime de 50 m și este prevăzut cu opt culoare cu lățimea de 2,5 m și două spații de 0,5 m în exteriorul primului și ultimului culoar.
La momentul autorizării lucrărilor în 1990, proiectul prevedea o suprafață construită de 3.600 mp, ouna desfășurată de 7.900 mp, un regim de înălțime cu parter și un etaj pentru corpul A și demisol, parter și un etaj pentru coprul B. În prezent, suprafața construită la sol este de 2.900 mp, iar cea desfășurată 3.000 mp.
Scurt istoric al proiectului: suprafața disponibilă a scăzut de 10 ori
- august 1990. Prefectura emite o decizie prin care un teren cu o suprafață de 48.247 mp este dat în administrarea Universității Tehnice pentru amenajarea unei baze sportive studențești: 35.457 mp erau pe bld. Chimiei, iar 12.790 mp pe str. Ciurchi. Transferul a fost făcut, așa cum avea Primăria să spună peste circa 20 de ani, fără să existe legislație în domeniul proprietății publice
- decembrie 1990. Proiectul Habitat Proiect SRL este avizat de Ministerul Educației, iar, în același timp, este eliberată autorizația de construire și încep lucrările, dar care vor fi sistate anul următor
- 1998 – 2001. Primăria Iași a atribuit suprafața de 26.329 mp către moștenitori (din partea de teren aflată pe bld. Chimiei) în urma emiterii unor titluri de proprietate și urmare a unor decizii judecătorești. Astfel, pentru bazin mai rămâneau 5.917 mp pe bld. Chimiei și 968 mp (cale de acces), în condițiile în care alți 722 mp fuseseră incluși eronat în măsurătorile din 1990
- iulie–decembrie 2008. Consiliul Local transmite suprafața de 5.917 mp în folosința Universității Tehnice. La acest moment, Primăria constată că transferul din 1990 făcut de Prefectură nu avea toate actele în regulă: nu exista legislație privind proprietatea publică, și nu fusese niciodată încheiat un proces-verbal de predare-primire a bunului
- 2009. Universitatea, cu terenul primit de la Primărie, solicită de la aceeași instituție obținerea unei noi autorizații de construire pentru finalizarea lucrărilor. La acel moment, surpriză: municipalitatea constată că o parte din teren făcea obiectul unui litigiu și nu emite autorizația, fiind vorba despre o suprafață de 973 mp în cazul căreia era emis un titlu de proprietate încă din anul 1998 (!)
- august 2018. După aproape 10 ani de la predarea terenului către TUIAȘI, Primăria rezolvă litigiul printr-un schimb de terenuri.
- vara anului 2022. David Popovici câștigă medalii de aur pe bandă rulantă, iar Primăria își amintește de proiectul bazinului de înot. Solicită Ministerului Educației transferul proprietății.
- toamna anului 2022. Este așteptată hotărârea guvernului privind transferul. Ulterior, cel mai probabil, se va face o actualizare la reproiectarea făcută de Universitatea Tehnică în 2008. Termenul pentru execuția obiectivului rămâne în continuare nedefinit.
„Finanțarea obiectivului de investițții s-a realizat din surse bugetare și venituri proprii ale Universității în perioadele 1990-1991, 1997-2000 și 2003-2009. Până la finalul anului 2009, au fost executate lucrări în valoare de 5.243.999 lei, valoare înregistrată în evidența contabilă a Universității”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.
- Citește și Consiliul Județean a vrut un bazin olimpic în Manta Roșie, proiect la care s-a renunțat între timp
În perioada 1990 – 2020, trei generații de politicieni au eșuat în a implementa un proiect, cu toate că, cel puțin în perioadele dominate local de politicieni ca Ion Solcanu, Constantin Simirad, Relu Fenechiu sau Gheorghe Nichita, Iașul avea (mai mult sau mai puțin) un cuvânt de spus în deciziile luate la București, iar probleme precum regimul juridic al terenului și asigurarea unei finanțări puteau fi rezolvate.
Din 2015 încoace, influența politică a Iașului în Capitală a scăzut semnificativ, fiind aproape nulă, iar probleme penale ale cuplului politic Mihai Chirica – Costel Alexe contribuie din plin la această stare de fapt. Totuși, contextul actual și lipsa de complexitate a proiectului pot determina o relansare a investiției, dar rămâne de văzut cât de oportună mai este construirea unui astfel de obiectiv pe un teren ciopârrțit și într-o zonă care s-a dezvoltat puternic din punct de vedere imobiliar.
În prezent, ducerea la bun sfârșit a proiectului pare asumată, la nivelul Primăriei, de către viceprimarul Daniel Juravle, care a făcut mai multe comunicări pe temă în ultima perioadă.
„Obiectivul de investiții se află în curs de finalizare, având lucrările de infrastructură realizate în totalitate, iar cele de suprastructură și acoperișul într-un stadiu avansat. Pe lângă acestea, trebuie să continuăm lucrările la rețelele exterioare de canalizare, astfel încât să ne apropiem de finalizarea întregului proiect. Acest pas (transferul proprietății, n.r.) ne oferă cadrul juridic necesar pentru a identifica sursele de finanțare și continua lucrările într-un mod eficient, astfel încâ să ne putem bucura cât mai repede de un proiect atât de necesar pentru orașul nostru”, a scris viceprimarul, recent, pe Facebook.
Mai jos, puteți consulta nota de fundamentare întocmită de guvern pentru transferul terenului la Primărie: