Connect with us

„Prima Casă”: 60-70 dosare depuse zilnic

La un credit de 160.000 lei, rata lunară ar fi de 772 lei

Utile

„Prima Casă”: 60-70 dosare depuse zilnic

Programul „Prima Casă” a fost relansat la mijlocul lunii februarie 2018 și a fost deja epuizat 5% din plafonul pe acest an. Cel puțin așa a susținut directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Alexandru Petrescu, la un forum despre piața imobiliară desfășurat recent la București.

Directorul fondului a mai oferit informație interesantă: în fiecare zi sunt depuse 60 – 70 de dosare în cadrul programului. De-a lungul timpului, „jucători” din piața imobiliară ieșeană au precizat pentru APIX că, în lipsa programului „Prima Casă”, piața ar intra în criză.

În prezent, timpul de prelucrare a unui dosar ajunge la cinci zile, potrivit lui Petrescu. Termenul pare unul optimist, atât timp cât, anul trecut, perioada de analiză era de cel puțin 20 de zile.

Ofertă concretă din partea unei bănci finanțatoare

Într-un comunicat remis redacției, una dintre băncile implicate în program, BCR, a anunțat că va acorda credite de peste un miliard de lei prin noul plafon alocat. BCR oferă creditul cu o dobândă de 2% + ROBOR pe o durată de trei luni, la un avans minim de 5%. Banca a informat că a primit un plafon de 511 milioane lei în cadrul noii ediții „Prima Casă”.

„Clienții pot beneficia de aprobarea financiară valabilă timp de 90 de zile. Dacă persoana care a primit aprobarea financiară nu a găsit încă locuința pe care dorește să o achiziționeze, odată ce creditul a fost aprobat, aceasta are 90 de zile la dispoziție de la semnarea ofertei de credit pentru a găsi o casă. Suma maximă care poate fi o obținută poate ajunge la 66.500 de euro, iar termenul maxim este de acordare este de 30 de ani. Acordarea creditului Prima Casă BCR se face în limita plafonului disponibil alocat de Ministerul de Finanțe. Mai multe detalii despre pașii necesari obținerii creditului Prima Casă BCR sunt disponibile aici”, se arată în comunicatul BCR.

Potrivit sursei citate, din noul plafon acordat de FNGCIMM pentru 15 bănci finanțatoare, 511 milioane de lei au revenit BCR. Fondurile alocate BCR reprezintă 26,5% din totalul celor puse la dispoziție de Ministerul Finanțelor Publice pentru acest program. Ca atare, BCR va acorda credite în valoare de aproximativ un miliard de lei, iar sumele pot fi folosite pentru achiziţia sau construcția de locuințe prin programul Prima Casă.

Până la ora actuală, peste 58.000 de case au fost finanțate de BCR prin acest program.

BCR a oferit și un exemplu de calcul în cazul unui credit de 160.000 lei pe o perioadă de 30 ani. Dobânda ar ajunge la 4,09%, iar comisionul  de evaluare imobil la 370 lei. Un alt comision este cel de „gestiune” FNGCIMM în valoare de 0,46% anual, calculat la valoarea garanției. Astfel rata lunară, fără comisionul de gestiune, ajunge la 772 lei. În total, valoarea plătibilă ajunge la aproape 285.000 lei, dobânda anuală efectivă având 4,41%.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top