Connect with us

Primăria Iași: cum va arăta noul sediu al municipalității (detalii pe fiecare nivel)

investiția în noul sediu al PMI va fi de ordinul milioanelor de euro

Proiecte publice

Primăria Iași: cum va arăta noul sediu al municipalității (detalii pe fiecare nivel)

Primăria Iași a lansat licitația pentru proiectarea noului sediu al instituției. Centrul administrativ, ce va fi compus din mai multe corpuri de clădire, va fi ridicat în curtea interioară a Palatului Roznovanu și va avea pereți cortină din sticlă. Imobilul va avea un regim de înălțime cu trei niveluri în subteran, parter și două etaje.

Citește și Tu știi în ce cartier stai? Delimitarea oficială a cartierelor din Iași

Pe hârtie, proiectul arată posibilitatea construirii unei primării moderne, dar inițiativa primarului Mihai Chirica stârnește și unele controverse în ceea ce privește oportunitatea, având în vedere că investiția va fi, cu siguranță, de ordinul milioanelor de euro, iar banii vor fi alocați de la bugetul local.

Amplasamentul investiției:

Citește și FOTO Cel mai mare mall din Moldova va fi la Iași și va fi înalt cât un bloc cu 8 etaje

Contractul de proiectare are o valoare estimată de 350.000 lei, iar firma ce va fi desemnată câștigătoare trebuie să întocmească planul urbanistic zonal și toate documentațiile tehnice necesare pentru avizarea și autorizarea investiției.

În documentația de atribuire a contractului, Primăria a fost generoasă cu informațiile. Specialiștii instituției au întocmit o temă de proiectare care explică viziunea municipalității pentru fiecare nivel în parte.

Mai mult, în tema de proiectare se arată că noua clădire va găzdui cel puțin 248 de angajați. În același timp, în Palatul Roznovanu vor rămâne să-și desfășoare activitatea doar 11 persoane: primarul, secretara primarului, cei doi viceprimari, secretarul municipiului și șase consilieri personali ai primarului (doi sunt șefi de departamente).

Citește și E oficial: Primăria Iași va prelua podul ERA

„Din punct de vedere arhitectural, clădirea va fi prevăzută cu pereți cortină generoși în vederea asigurării unui grad satisfăcător de luminozitate naturală. Se va alege un tip de sticlă cu capacitate de reflexie pentru a pune în valoare clădirile învecinate tip monument. Se va utiliza pe cât posibil conceptul de birouri tip open space”, se arată în tema de proiectare.

Plan cadastral (cuprinde și actualul sediu, precum și curtea din fața Palatului Roznovanu):

După cum se poate observa, în proiect este inclusă și actuala clădire a Centrului de Informare pentru Cetățeni, imobil ce ar putea fi demolat sau, alternativ, să fie găsită o modalitate de proiectanți pentru a integra clădirea în viitorul centru administrativ.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre accesul auto la SRU

Pentru zona de parter a clădirii, primarul Mihai Chirica vrea implementarea unui sistem prin care să fie gestionat electronic fluxul de persoane. Pe hârtie, sistemul sună bine: petentul selectează serviciul pe care-l dorește cu ajutorul unei console. Apoi, primește un ticket pe care este afișat numărul său, câte persoane are înainte și un timp aproximativ de așteptare. Pe perioada așteptării, cetățeanul are acces la diverse publicații, automat de cafea/băuturi răcoritoare, monitor TV cu circuit intern, până la momentul în care la unul dintre ghișee apare numele său. Inclusiv prin acest sistem se va face repartizarea persoanelor către spațiile unde se achită taxe și impozite.

Principalul corp de clădire al noului sediu al Primăriei va fi, cel mai probabil, în zona actualei parcări:

Citește și Noul PUG: Suprafața zonei rezidențiale se va dubla

Noul centru administrativ al municipalității va avea trei niveluri în subteran, parter și două etaje.

Descrierea funcțională a nivelurilor din subteran:

  • subsol 3: spațiu arhivă, birou arhivar, zonă consultare documente din arhivă, nod circulație vertical (lifturi, scări, grupuri sanitare)
  • subsol 2: parcare subterană, nod circulație vertical (lifturi, scări, grupuri sanitare), spații tehnice
  • subsol 1: parcare subterană, nod circulație vertical (lifturi, scări, grupuri sanitare), spații tehnice

Citește și Tot ce trebuie să știi despre autorizarea unei construcții la Iași

Potrivit temei de proiectare, parterul va fi un spațiu preponderent destinat activității cu publicul și va cuprinde:

  • consolă SEDO (Sistem electronic de dirijare și ordonare – sistem de ticketing pentru gestionarea fluxurilor de persoane)
  • console acces Internet
  • zone de așteptare
  • zone tipizate diverse
  • afișaj electronic de mari dimensiuni pe care pot fi afișate imagini din activitatea Primăriei (deszăpezire, curățenie, evenimente etc.), mesaje, anunțuri
  • panou/totem cu serviciile Primăriei către cetățeni
  • standuri de reviste/ziare/pliante
  • automat de cafea/ceai
  • dozator de apă rece/caldă
  • muzică ambientală
  • ghișee relații cu publicul pentru primiri și eliberări documente sau efectuare plăți
  • săli de audiență: 4-6 săli dimensionate de către proiectant
  • nod de circulație verticală (lifturi, scări, grupuri sanitare)
  • cameră curățenie
  • spațiu control acces

Citește și Tot ce trebuie să știi despre noile tarife din transportul public local

La etajele 1 și 2 vor fi spații pentru birouri personal și vor cuprinde birourile, oficiu de servire a mesei, spațiu fumat (balcon) și alte dotări.

La etajul 1 vor fi relocați angajații din: Direcția Juridică, Direcția Generală Tehnică și Dezvoltare (cuprinde Serviciul Informatizare, Serviciul Administrativ și Direcția Proiecte), Direcția Tehnică și Servicii Comunitare, Direcția Implementare Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană, Serviciul Resurse Umane, structuri subordonate secretarului municipiului. Total: 120 persoane și 30 locuri în rezervă.

La etajul 2 vor fi relocați angajații din: structuri subordonate Primar, Serviciul Relații Internaționale, Direcția Arhitectură și Urbanism, Direcția de Finanțe Locale (activitate economică și activitatea de impozite locale). Total: 121 persoane și 29 locuri în rezervă.

Citește și Cum au mers afacerile celor mai cunoscuți constructori din Iași în 2017

Amplasamentul (via Google Earth):

„Spațiile pentru direcții vor fi compartimentate în așa fel încât să includă un birou al directorului. Suprafața acestuia trebuie să fie suficient de mare pentru a adăposti biroul de lucru, dulapuri bibliorafturi, dar și o masă de ședință unde poate convoca șefii de servicii/birouri/compartimente din subordine pentru ședințele operaționale”, se mai precizează în documentația de atribuire.

De interes – Iași: Certificatele de urbanism pot fi obținute electronic

Potrivit sursei citate, compartimentarea se va realiza din sticlă, pentru a putea vedea ce se întâmplă în sală, dar și cu posibilitatea de opacizare (cu ajutorul unui vitraj special sau prin comanda electrică a unei perdele). Totodată, spațiul trebuie izolat fonic, pentru asigurarea unei anumite intimități în timpul convorbirilor telefonice sau al ședințelor.

Te interesează viitorul traficului din Iași? Află despre perspectivele de dezvoltare ale circulației rutiere în zone precum Păcurari, Alexandru cel Bun, Dacia, Aviației, Moara de Vânt, Zona Industrială și Bularga

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top