Connect with us

Proiecte noi lângă pasajul Băncilă: blocuri de locuințe

Terenul lui Zapodeanu se află între mai multe construcții existente

Investiții private

Proiecte noi lângă pasajul Băncilă: blocuri de locuințe

Noi blocuri de locuințe vor fi construite în zona pasajului Băncilă. Este vorba despre două proiecte care au intrat în procesul de avizare la nivelul municipalității. Latifundiarul Ioan Zapodeanu deține aproape 3.000 mp în zona de după pasaj, iar o altă persoană fizică are circa 400 mp în dreptul rampei de ieșire pe șos. Arcu a pasajului.

Amplasamentul blocurilor (triunghiul reprezintă suprafața de 400 mp):

 

Ambele proiecte vizează „locuințe colective” și, luna trecută, Primăria a eliberat certificate de urbanism care stabilesc necesitatea întocmirii de planuri urbanistice zonale. Cel mai probabil, Ioan Zapodeanu va scoate PUZ-ul de la municipalitate dar nu va construi el, ci va vinde terenul cu documentația urbanistică către un alt investitor dispus să construiască. În zonă, prețul terenului ajunge între 300 și 400 euro/mp. Latifundiarul ar putea obține chiar un milion de euro pe suprafața de teren care are ieșire la str. Păcurari:

La acest moment de avizare, municipalitatea nu a făcut publice detalii despre investiție preconizată, nici măcar suprafața de teren nefiind disponibilă. Însă, utilizând instrumente Google, putem aprecia că terenul ajunge la circa 3.000 mp.

În cazul celuilalt proiect, de la rampa de ieșire a pasajului Băncilă pe șos. Arcu, estimările APIX arată că suprafața de teren disponibilă este de circa 400 mp.

În noul Plan Urbanistic General (PUG), document aflat în fază de avizare, zona celor două proiecte este definită ca una „mixtă locuințe colective cu regim de înălțime mediu (P+3-P+4), cu activități comerciale și de servicii cu acces public dezvoltate la nivelurile inferioare sau în construcții independente”.

Potrivit sursei citate, înălțimea maximă admisibilă va fi de 20 metri, la un regim de înălțime minim acceptat de demisol, parter și două etaje. În ceea ce privește indicatorii urbanistici, procentul de ocupare a terenului (POT) stabilit ajunge la 50%, iar coeficientul de utilizare a terenului (CUT) este egal cu 2,5. Cu un astfel de CUT, de exemplu, proiectul lui Zapodeanu ar însemna circa 100 de apartamente.

Zona pasajului Băncilă va suferi schimbări majore în anii următori. La stânga de pasaj, există două suprafețe libere. Unul dintre terenuri, de 4447 mp este deținut de Dazz Group, și este scos la vânzare pentru suma de 1,8 milioane euro (APIX a scris AICI despre acest lucru). La nord de acest teren, în imediata vecinătate, există o suprafață liberă de peste 8.000 mp care aparține Continental Hotels SRL (amplasamentul fostei Berării). Pe ambele terenuri pot fi construite blocuri înalte. Nu în ultimul rând, inclusiv parcul Băncilă ar putea fi desființat în viitor întrucât în PUG această zonă are destinația de locuințe colective. APIX a studiat AICI întreaga zonă.

Citește AICI despre oferta de publicitate a fluxului APIX.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top