Connect with us

Propunere în Parlament: jud. Moldova Centru care comasează Iași, Neamț, Bacău și Vaslui

Național

Propunere în Parlament: jud. Moldova Centru care comasează Iași, Neamț, Bacău și Vaslui

Un deputat din Brașov (Tudor Benga) a anunțat că a depus un proiect legislativ în Parlament prin care propune ca România să aibă 12 județe. Potrivit inițiativei, Iașul ar urma să fie comasat cu județele Neamț, Bacău și Vaslui, iar noul județ să poarte denumire „Moldova Centru”.

„Am introdus în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea județelor, pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor, și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate. E un subiect la care lucrez de multă vreme si care are foarte multe tehnicalitati însă care sub o formă sau alta trebuie să intre odată și odată în dezbaterea oficială a legislativului”, a scris Tudor Benga, pe Facebook.

Click pe imagine pentru a o mări

Deocamdată, proiectul legislativ, în integralitatea lui, nu poate fi consultat întrucât nu a fost publicat pe site-ul Parlamentului. Benga preia propunerea Camerei de Comerț și Industrie a României în ceea ce privește pragurile: 5.000 de locuitori pentru ca o localitate să fie comună și cel puțin 10.000 de locuitori pentru un oraș. În schimb, el vrea 12 județe față de cele 15 propuse de CCIR.

„Am propus o viziune de comasare județelor care să respecte identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice ale țării, dar totodată și fluxurile umane, economice și logistice ale României de azi”, a susținut Benga.

Proiectul lui Benga a atras deja critici. „În cazul Moldovei, e o prostie ce ați propus – ați fragmentat în 3 regiunea istorică Moldova. Consultați niște geografi și niste istorici dacă vreți să veniti cu o propunere serioasă”, a comentat Iulian Boia, cunoscut activist civic din Iași.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Național

To Top