Energie verde
Undă verde pentru parcul eolian de la Butea, investiție a unui grup german
Comisia zonală a monumentelor istorice a avizat favorabil proiectul de construire a unui parc eolian pe raza comunei Butea, ultimul pas înainte ca investitorul, grupul german WPD, să obțină autorizația de construire. În ianuarie 2024, APIX.ro relata despre faptul cu WPD a obținut și avizul Transelectrica de racordare a parcului la sistemul național.
Avizul favorabil a fost acordat de Comisie în ședința care a avut loc la finalul săptămânii trecute, dar abia marți aceasta a devenit publică. WPD derulează proiectul prin intermediul firmei WPD Romania Wind Farm 07 SRL, societate înregistrată în comuna Miroslava. Conform avizului Transelectrica, puterea aprobată este de aproape 130 MWh.
„Construire parc eolian – Turbine eoliene, platforme de operare drumuri de acces și rețele interne, comuna Butea”, este obiectul proiectului propus de WPD în jud. Iași, la Butea. În România, grupul german mai are în pregătire proiecte similare în Vaslui sau Brăila.
- Așa cum APIX.ro a mai relatat, în fază de pregătire sau în derulare sunt mai multe proiecte în care sunt implicate firme puternice din străinătate și din țară în zone precum Vlădeni, Hârlău, Costuleni, Erbiceni, Românești, Deleni, Scobinți, Șcheia sau Dumești. Parcul eolian de la Ruginoasa deja livrează energie în sistemul național.
La nivel internațional, WPD operează proiecte eoliene onshore, precum și proiecte pe energie solară în Germania, Europa, Asia și pe continentul american. Până în prezent, WPD a ridicat peste 2.600 de turbine eoliene cu o capacitate instalată peste 6.100 MW. Grupul are 3.700 de angajați și desfășoară activități în 29 de țări.
Conform informațiilor APIX.ro, până la finalul acestui an, ar urma să înceapă construcția și a unui parc eolian în Hârlău, de data aceasta a unui grup francez (SOLVEO Energies). Proiectul SOLVEO este similar cu cel de la Ruginoasa: în primă fază vor fi montate 6 turbine (cu o capacitate instalată de 40 MW) și, ulterior, încă 2-3 turbine ceea ce ar duce la capacitatea parcului la 60 MW (aceeași ca la Ruginoasa). În context, amintim că investiția de la Ruginoasa ajunge la 104 milioane euro.