Connect with us

Undă verde pentru prima fabrică din noul pol industrial al Iașului: investiția ajunge la aproape 70 milioane lei

Investiții private

Undă verde pentru prima fabrică din noul pol industrial al Iașului: investiția ajunge la aproape 70 milioane lei

Consilierii locali au aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, construirea fabricii Greenzebach pe șos. Iași – Tomești, într-o zonă în care mai multe companii au în plan să investească în facilități de producție – de exemplu, în unități vor fi produse și panouri solare . În noua fabrică CNUD de la Iași vor lucra circa 400 de angajați.

În toamna anului trecut, APIX.ro a prezentat pe larg subiectul: oameni de afaceri belgieni și nemți și-au arătat atunci intenție la Primărie de a crea un noul pol industrial al Iașului în jurul mai multor fabrici. Între timp, planul urbanistic aferent investiției a fost finalizat și aprobat de către Consiliul Local, astfel că Greenzebach poate începe lucrările imediat după ce va obține autorizația de construire.

Investiția este realizată de grupul german Grenzebach: în 2019, compania a încheiat un acord cu BMT Aerospace pentru achiziţia diviziei de sticlă a belgienilor, intitulată CNUD-EFCO GFT – companie din Belgia cu subsidiare în România, Germania şi China. În România, sediul social al companiei este pe şos. Iaşi – Tomeşti 33A, iar, în prezent, este deţinută în proporţie de 100% de grupul german. BMT avea deja o hală de producție, iar nemții vor să o extindă. În noua hală se vor produce și panouri solare, o noutate pentru piața ieșeană.

Unde va fi construită noua unitate de producție. Planul urbanistic reglementează un teren cu o suprafață totală de peste 3,5 hectare, intenția fiind a de amenaja și alte facilități, Terenul unde vor fi făcute extinderile a fost achiziționat, în 2019, pentru o sumă de peste 25 milioane lei. Cele două hale existente au fost realizate în 2016 (BMT) și 2012 (preluată de CNUD de la BMT).

„Se propun lucrări de modernizare a construcției existente (realizată în anul 2012) și extinderea pe latura estică cu un nou corp de clădire, cu funcțiuni necesare extinderii și optimizării fluxului tehnologic, dotării cu noi linii de producție, completarea cu funcțiuni administrative (birouri)”, se precizează în planul urbanistic aprobat de plenul CL.

În afara halei CNUD din 2012, care are 11.366 mp, în imediata apropiere, în 2016, BMT Aerospace a realizat un spațiu de producție de 12.000 mp. Prin noul proiect, suprafața construită a halelor CNUD va fi de 21.459 mp.

„Compania CNUD-EFCO Operations investește prin acest proiect în dublarea capacității de producție și intenționează de asemenea dublarea numărului de angajați. Planurile de extindere ale acestei platforme industriale nu se opresc aici, intențiile de viitor ale companiilor menționate (CNUD și BMT Aerospace, n.r.) dar și a celor parte din grup fiind de generare a unui pol industrial”, se arată în proiectul de PUZ.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top