Connect with us

VIDEO/FOTO Primele imagini aeriene cu stadiul lucrărilor la Parcul din fața Teatrului Național

Lucrările vor fi finalizate în vara anului 2023

Spații verzi

VIDEO/FOTO Primele imagini aeriene cu stadiul lucrărilor la Parcul din fața Teatrului Național

Lucrările la parcul din fața Teatrului Național au început în urmă cu aproape o lună. În această perioadă, a fost organizat șantierul și au fost făcute demolări. Toate fântânile arteziene au fost demolate, iar pavajul a fost dezafectat.

Imagini de la șantier arată că, în prezent, au loc în special excavări, fără să fi fost efectuate săpături de adâncime. Având în vedere stadiul lucrărilor, deocamdată nu poate fi vorba despre descoperiri arheologice. Lucrările ar trebui finalizate într-un termen de 12 luni. Constructorul este Conest.

Plan general cu șantierul (vedere spre Mitropolie)
Fântânile arteziene din centrul parcului au fost demolate
Locul unde era fântâna din nordul parcului, spre intersecția Brătianu – Bârsescu
Un bust „căzut la datorie” – zona centrală a pacului
Extrema nordică a parcului – spre str. Agatha Bârsescu
Plan general cu zona centrală actuală a șantierului
Plan general – vedere spre TNI
Perspectivă dinspre Hotelul Mitropoliei
În etapa a doua a proiectului, frontul de lucru va fi deschis în zona spre pietonal
Cum arată parcul înainte de începerea lucrărilor

Scurt istoric al proiectului. Studiul de fezabilitate aferent proiectului a fost finalizat în 2009. Inițial, Primăria intenționa să acceseze fonduri europene. În 2014, proiectul a suferit modificări: PMI a renunțat la ideea unei parcări subterane. După realizarea unui nou proiect tehnic, licitația de execuție a fost lansată în noiembrie 2020. Inițial, câștigătoare a fost desemnată firma Grup Construcții Est, dar Conest a atacat în instanță decizia. În cele din urmă, în august 2021, PMI a semnat contractul de execuție cu Conest: valoarea lucrărilor se ridică la 15,4 milioane lei, fără TVA. Lucrările se vor desfășura pe parcursul a 12 luni.

Terenul amenajat va avea o suprafață de 9.744 metri pătrați, din care spațiile verzi reprezintă peste 7.200 de metri pătrați. Proiectul include amenajarea, sistematizarea verticală și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural cu exploatarea cât mai eficientă a spațiului existent, păstrarea compoziției existente a ansamblului cu componente de personalizare și intervenții în noi amenajări și completări cu elemente de mobilier urban, realizarea și montarea de elemente constructive (teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare), amenajarea de spații verzi, repoziționare arbori, trasee de circulații pietonale, iluminat exterior parc etc.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Spații verzi

To Top