Connect with us

Ce sunt clădirile nZEB și de ce sunt ele importante pentru tine?

Articol susținut de Silk District

Utile

Ce sunt clădirile nZEB și de ce sunt ele importante pentru tine?

Conform unui raport al Comisiei Europene, locuințele, birourile, magazinele și alte clădiri sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin urmare, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor din Europa reprezintă un pilon important al strategiei pe termen lung a Uniunii Europene în ceea ce privește schimbările climatice.

Din păcate, conform World Green Building Council, 3 din 4 case europene nu sunt eficiente din punct de vedere energetic.

Una dintre modalitățile prin care poate fi redus consumul de energie este renovarea clădirilor vechi sau construirea celor noi după standardul nZEB (nearly zero energy buildings), esențial în efortul de reducere a 80% din emisiile de gaze cu efect de seră raportat la nivelul existent în 1980 până în 2050.

Ce înseamnă o clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero?

Înseamnă o clădire cu o performanță energetică foarte ridicată, cantitatea de energie necesară a fi consumată în clădire fiind mai mică cu cel puțin 60% față de o clădire obișnuită. În același timp, necesarul de energie aproape egal cu zero (sau foarte scăzut) ar trebui să fie acoperit, într-o anumită măsură, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere.

Însă, o clădire cu un consum de energie aproape egal cu zero nu înseamnă diminuarea confortului termic, ci implementarea unor soluții verzi și sustenabile care să scadă consumul de energie al clădirii și, implicit, și costurile locuitorilor săi. În plus, reducerea consumului și pierderii de energie a clădirilor și utilizarea energiei din surse regenerabile au ca efect protejarea naturii și diminuarea impactului negativ asupra mediului.

Pentru a implementa eficient principiile nZEB (Nearly Zero Energy Building), Silk District va dispune de panouri solare ce vor contribui la încălzirea apei ce va deservi sistemul de încălzire al clădirii.

De asemenea, pereții exteriori ai clădirilor rezidențiale ce constituie Silk District vor avea o grosime de 30 cm fiind realizați din zidărie din cărămidă, tencuiți la interior și termoizolați la exterior cu termosistem de 15 cm grosime, ce oferă o izolație termică și acustică excelentă. Materialul folosit pentru izolația clădirilor, vată minerală bazaltică cu o grosime de 15cm, este rezistent la foc, iar energia termică înmagazinată în masa materialului se eliberează treptat în timp, mărind confortul termic.

În plus, fiecare clădire din cadrul Silk District va dispune de încălzire centralizată proprie întrucât soluția centralizată oferă un randament global superior față de centralele de apartament. Prin urmare, consumul energetic necesar încălzirii locuințelor și al apei calde menajere este mai mic. Nu doar că oferă un grad mai mare de siguranță, prin renunțarea la centralele termice individuale de apartament fiind eliminate o serie de riscuri, precum scurgeri de gaze, incendii sau explozii, dar are și o anduranță în folosire mult mai ridicată decat centrala de apartament, de unde și riscul de avarie mult mai scăzut.

Un alt aspect care contribuie la reducerea pierderilor de energie ale clădirilor Silk District este faptul că toate apartamentele vor beneficia de ferestre mari din tâmplărie din PVC, care asigură o izolare termică foarte bună, datorită profilelor de tâmplărie cu un coeficient termic ridicat.

Care vor fi avantajele clădirilor cu un consum de energie aproape egal cu zero pentru locuitorii din Silk District?

  • Confort termic, fără pierderi de căldură;
  • Costuri reduse atât cu încălzirea termică, cât și cu energia electrică;
  • Reducerea nevoii de a utiliza aerul condiționat datorită unei bune izolații;
  • Poluare fonică redusă datorită unei bune izolări fonice (știați că 65% din europenii care locuiesc în orașe mari sunt expuși la niveluri înalte de poluare fonică, aceasta fiind asociată cu probleme de sănătate precum stres, hipertensiune arterială sau infarct?);
  • Reducerea nevoii de a utiliza lumina artificială datorită ferestrelor înalte (2,3m) care asigură lumină naturală pe toată durata zilei (de exemplu, în țările dezvoltate, iluminarea artificială a locuințelor înseamnă 14% din consumul de energie electrică);
  • Mai puțină poluare datorită utilizării energiei din surse regenerabile;
  • Contribuție indirectă la diminuarea impactului negativ asupra mediului.

Mai multe detalii despre Silk District pot fi găsite pe site-ul https://silkdistrict.ro/

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top