Connect with us

Clujul mai oferă o lecție: 28 de proiecte depuse la un concurs internațional de soluții pentru o investiție majoră

Național

Clujul mai oferă o lecție: 28 de proiecte depuse la un concurs internațional de soluții pentru o investiție majoră

În timp ce orașele din vest au dezvoltat o obișnuință în a selecta proiectanții unor investiții majore prin organizarea unui concurs internațional de arhitectură, la Iași abia dacă se vorbește despre o astfel de inițiativă. La licitațiile de la Iași contează prețul cel mai scăzut – vezi cazul proiectării unui complex sportiv în Moara de Vânt (stadion și sală polivalentă).

Clujul a mai oferit, recent, o lecție: un concurs internațional de soluții pentru proiectarea unui nou Spital de copii, cu premii în valoare de peste 32 milioane lei, a atras 28 de ofertanți. În cele din urmă, câștigătoare a fost desemnată o firmă spaniolă cu o experiență de peste 35 de ani în proiectarea de investiții de amploare: Planho Consultores a realizat proiecte de spitale în numeroase țări. Spaniolii s-au aliat cu o firmă cunoscută ieșenilor: 4B Consultanță și Arhitectură – implicată în proiectarea extinderii Palas din zona Sf. Andrei.

Concursul de soluții a fost organizat de către Consiliul Județean Cluj, iar planul autorității este de a construi un nou spital de copii pe un teren cu o suprafață totală de 17 hectare. CJ Cluj are în plan accesarea de fonduri europene. Potrivit Actual de Cluj, în prezent, Spitalul de copii funcționează în 14 clădiri din 9 locuri diferite din oraș.

Anterior, CJ Cluj a organizat un concurs de soluții pentru proiectarea Centrului Integrat de Transplant. La Iași, Consiliul Județean are în desfășurare două licitații: una pentru un institut regional de medicină cardiovasculară, iar celălalt pentru un spital de boli respiratorii. Niciunul dintre aceste proiecte nu a făcut obiectul unui concurs de soluții. În același timp, la Primăria Iași se tot promit de cinci ani încoace concursuri de soluții pentru tot felul de investiții, dar niciunul nu s-a materializat: promisiunile au rămas la stadiul de declarații politicianiste în conferințe de presă.

Pozele de mai jos au fost preluate de pe site-ul publicației Actual de Cluj:

Articole din categoria Național

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top