Connect with us

Care este site-ul de unde vom putea descărca certificatul verde Covid: va fi deschis publicului pe 1 iulie

Național

Care este site-ul de unde vom putea descărca certificatul verde Covid: va fi deschis publicului pe 1 iulie

Certificatul verde Covid va fi putea fi descărcat de orice persoană în mediul online, gratuit, la adresa certificat-covid.gov.ro, site care va fi disponibil începând cu 1 iulie. Până atunci, cei care au nevoie de adeverința de vaccinare, o pot descărca la ACEST LINK.

Din 1 iulie, certificatul verde Covid va dovedi una dintre următoarele situații: vaccinare anti-Covid, test negativ la boală sau faptul că persoana în cauză are imunitate după ce a contactat virusul în trecut. Acest certificat verde va fi util celor care vor să călătorească în străinătate, dar și în alte cazuri (de exemplu, participarea la diverse evenimente).

Site-ul certificat-covid.gov.ro va putea fi accesat din 1 iulie, astfel: ne vom face un cont cu o adresă de email și vom primi un link pentru a verifica dacă suntem cine pretindem că suntem. O să fie necesare câteva date de autentificare pentru a fi siguri că cel care îl solicită este și persoana care îl primește. Accesăm acel link și el ne va duce către platforma respectivă, de unde putem să descărcăm certificatul care va fi valid pentru noi pe una dintre situațiile mai sus enumerate, potrivit secretarului de stat Andrei Baciu de la Ministerul Sănătății.

Existența acestui certficat digital european facilitează, practic, transportul și călătoria în interiorul spațiului european”, a subliniat secretarul de stat.

În lipsa accesului la Internet, autoritățile centrale spun că va exista posibilitatea ca aceste certificate să poată fi descărcate fizic în două feluri: fie cu ajutorul medicului de familie, fie cu ajutorul direcției de sănătate publică din județul aferent. Ele vor putea ridica documentul și în format metric, pe hârtie, și va conține și codul QR respectiv, care se scanează la punctele de trecere a frontierei.

„Este un lucru foarte simplu, cum facem și cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hârtie unde este imprimat codul QR. Important este să existe codul QR, fie că este o poză pe telefon, pe WhatsApp etc sau pe hârtie”, a explicat Andrei Baciu. El a adăugat că prin codurile QR nu se verifică datele, ci autenticitatea lor, și, astfel, nu se rețin date.

Important: la nivel european s-a convenit să existe o perioadă de tranziție de șase săptămâni, începând cu 1 iulie, în care să poată fi folosite ambele tipuri de documente: pentru vaccinare, de exemplu, va putea fi folosită și adeverința de vaccinare clasică, în paralel cu certificatul digital european.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Național

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top