Studii și analize
EXCLUSIV Blocaj pe piața imobiliară: scădere de 18% la nivelul țării
Piața imobiliară din țară a intrat în cel mai serios blocaj din ultimii 10 ani. Vânzările de locuințe (unități individuale) au scăzut dramatic în al doilea semestru al anului trecut. Scăderea s-a produs brusc: în primul semestru, piața încă stătea relativ bine – scăderea la nivel național era mai mică de 1%. Însă, în lunile care au urmat, vânzările s-au prăbușit astfel că procentul de scădere pe tot anul a ajuns la 17,6% (!).
Citește și ANALIZĂ Vine o criză imobiliară? (apix.ro a analizat, în iulie 2018, datele din semestrul I 2018 vs semestrul I 2017)
Apix.ro a analizat din nou informațiile puse la dispoziție de către Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și am comparat anul 2018 cu anul 2017. Facem precizarea că am luat în calcul doar tranzacțiile la unitățile individuale (vechi și noi), iar graficele de mai jos sunt prelucrări care nu cuprind tranzacțiile cu terenuri.
Citește și FOTO Zona centrală a Iașului unde vor fi construite cele mai înalte clădiri din oraș
Cum se prezintă situația la Iași. În semestrul I 2018 (față de sem. I 2017), vânzările înregistrau o scădere de 8,2%. În semestrul II 2018 (față de sem. II 2017), vânzările au scăzut cu nu mai puțin de 54%. Per total, pe întreg anul 2018, scăderea în județul Iași ajunge la circa 36%. După cota procentuală, Iașul se află pe locul 7 în țară, dar în fața județului nostru se află județe unde, de regulă, se vând puține locuințe. Dacă ne raportăm strict la numărul de unități individuale (diferența dintre 2017 și 2018), atunci județul Iași este pe locul trei cu un minus de 3.015 locuințe. În 2017, au fost vândute 8.422 unități, iar în 2018 numărul acestora a ajuns la 5.407 unități. În fața Iașului se află Clujul (un minus de 5.214 locuințe) și Bucureștiul (un minus de 4.173 locuințe).
Citește și FOTO Cel mai mare mall din Moldova va fi la Iași și va avea fi înalt cât un bloc cu 8 etaje
Evoluția vânzărilor de unități individuale la Iași, 2017 vs 2018:
Cum se prezintă situația la nivel național. Conform prelucrărilor apix.ro, scăderea la nivel național ajunge la 17,6%: în 2017 au fost vândute 151.144 de unități, iar anul trecut 124.518 unități. Dintre cele 41 de județe și municipiul București, doar în cinci județe a fost înregistrată o creștere în vânzări: Caraș Severin (36%), Ilfov (9,8%), Brașov (2,3%), Arad (0,8%) și Harghita (0,75%). În restul țării, peste tot au fost scăderi în vânzări.
Te interesează viitorul traficului din Iași? Află despre perspectivele de dezvoltare ale circulației rutiere în zone precum Păcurari, Alexandru cel Bun, Dacia, Aviației, Moara de Vânt, Zona Industrială și Bularga
În imaginea de mai jos, cu verde sunt județele aflate pe creștere, iar cu roșu cele unde au fost scăderi în vânzări:
Situația detaliată a vânzărilor pe fiecare județ în parte unde procentul a fost de scădere:
Citește și Unde va fi cea mai înaltă clădire din Iași – 95 metri, 24 niveluri?
Situația detaliată a vânzărilor în județele unde au fost creșteri:
Citește și Cum arată cel mai scump apartament din Iași? Costă 350.000 euro
În urma discuțiilor cu mai mulți analiști imobiliari din Iași, pot fi subliniate câteva concluzii:
Cum s-a ajuns aici. Unii consultanți imobiliari spun că scăderea bruscă a vânzărilor vine pe fondul unei reticențe a cumpărătorului într-un context în care se vorbește tot mai mult în spațiul public de o posibilă criză economică. În context, demn de precizat este că situația de acum de pe piața imobiliară nu este comparabilă cu cea din 2007 – 2008. În opinia analiștilor imobiliari, există bani în piață, dar cei mai mulți dintre clienți nu au luat încă o decizie de cumpărare. Una dintre posibilele cauze poate fi și neîncrederea în modul în care au fost ridicate construcțiile noi. Notă apix.ro: din acest punct de vedere, datele făcute publice de ANCPI nu permit o analiză a vânzărilor de unități individuale noi față de cele vechi.
Citește și Iași: certificatele de urbanism pot fi obținute electronic
Ce urmează. Desființarea programului „Prima Casă”, măsură vehiculată la nivelul guvernului, va contribui din plin la menținerea tendinței de scădere a vânzărilor. Cumpărătorii vor opta probabil pentru credite ipotecare, dar condițiile sunt ceva mai dure, iar mulți probabil nu vor mai putea accesa banii și, implicit, nu vor mai putea achiziționa locuința dorită. Una dintre principalele probleme vizează avansul. La „Prima Casă” acesta era de minimum 5%, la credite ipotecare ajunge la minimum 15%.
Vor scădea prețurile? Cel mai probabil, da. Dar scăderea va fi nesemnificativă, cel mai probabil dezvoltatorii vor căuta să atragă clienții prin tot felul de oferte prin care vor promite diverse facilități.
De interes: Strategia de turism a Iașului prevede amenajarea a 3,5 km de străzi pietonale în Centru
Ce se va întâmpla cu investițiile actuale? În Iași se construiește masiv, iar principala problemă este că mai tot ieșeanul care dispune de lichidități s-a apucat de construit. În foarte multe zone apar blocuri cu probleme, de la apartamente cu 3-4 camere de câteva zeci de metri pătrați până la probleme ce țin de regimul juridic al terenului pe care se construiește. Legea locuinței e o chestiune abstractă pentru dezvoltatori, din punctul acesta de vedere. Totuși, cel mai probabil, șantierele nu vor fi „înghețate”: cel mai bine este să construiești în perioade de criză. Un exemplu în acest sens sunt dezvoltatorii care au început să construiască în plină criză economică la Iași, după 2010, și au reușit să vândă apartamente pe bandă rulantă după ce criza a trecut. În perioada de blocaj, materialele sunt ceva mai ieftine, iar costurile de construire scad. Acei dezvoltatori care au construit „ca la carte” nu au motive să-și facă griji.
Află cum se dezvoltă una dintre cele mai „vânate” zone din Iași: Colina Însorită