Connect with us

FOTO Au fost finalizate lucrările la Bojdeuca lui Ion Creangă: cum arată prima casa memorială din țară

Repere istorice

FOTO Au fost finalizate lucrările la Bojdeuca lui Ion Creangă: cum arată prima casa memorială din țară

Consiliul Județean (CJ) Iași a anunțat finalizarea lucrărilor de restaurare a Bojdeucii lui Ion Creangă în cadrul unui proiect cu o valoare de 2,7 milioane lei, fără TVA, investiție care a vizat inclusiv refacerea clădirii expoziției documentare și a curții interioare.

Lucrările au început în toamna anul 2021 și au fost executate de Iasicon. Utimele reparații la prima casă memorială din țară au fost făcute în urmă cu 40 de ani, după cutremurul din 1977.

Sursă foto: Consiliul Județean Iași

Lucrările au constat în reabilitarea Bojdeucii, a clădirii expoziției documentare (anexă construită acum circa 30 de ani) și o serie de amenajări în curtea interioară (amfiteatru, accesuri pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat). Bojdeuca are o suprafață de 37 mp (alături de 5,4 mp la cerdacul deschis și 12,6 mp la cerdacul închis), în timp ce anexa ajunge la 117 mp. Indicatorii urbanistici nu au fost schimbați în urma lucrărilor.

Proiectul a fost finanțat prin intermediul unui program transfrontalier („Călător pe meridiane culturale”), în care partenerii CJ Iași au fost autoritățile locale din Fălești (Republica Moldova). Bojdeuca lui Ion Creangă este unul dintre cele mai vizitate muzee din Iași – înainte de pandemie, în 2019, au fost înregistrați peste 50.000 de vizitatori.

Bojdeuca este prima casă memorială din țară, fiind deschisă în 1918. Ion Creangă a locuit aici în perioada 1872 – 1889.

Imagine din interiorul Bojdeucii

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Repere istorice

To Top