Connect with us

Pot începe lucrările la prima casă memorială din țară: Iasicon a câștigat contractul

Repere istorice

Pot începe lucrările la prima casă memorială din țară: Iasicon a câștigat contractul

Consiliul Județean (CJ) Iași a desemnat firma Iasicon drept câștigătoare a licitației pentru reabilitarea ansamblului „Ion Creangă”, iar instituția va semna în perioada următoare contractul de lucrări, potrivit informațiilor APIX.ro. La licitația a mai participat și firma Mădbeton din Maramureș. Ultimele reparații la bojdeucă au fost realizate acum aproape 40 de ani, după cutremurul din 1977.

Proiectul a fost resuscitat în ultimul an, iar banii necesari sunt asigurați din fonduri nerambursabile prin intermediul unui program transfrontalier. Proceudura de licitație s-a desfășurat destul de repede: pe 8 septembrie au fost depuse ofertele, iar pe 19 octombrie deja era stabilit câștigătorul, vineri expirând și perioada de contestații. Contractul, care mai cuprinde și lucrări de amenajare în incintă și a împrejmuirii, are o valoare estimată la 3,2 milioane lei.

Lucrările vor cuprinde întregul ansamblu, din care face parte și cădirea expoziției documentare, construită acum circa 30 de ani, are o suprafață construită de 117 mp. În ceea ce privește bojdeuca, imobilul are o suprafață construită de 37 mp, alături de 5,4 mp un cerdac deschis și 12,6 mp un cerdac închis.

„Pe sit mai există o clădire anexă unde sunt amplasate niște grupuri sanitare și care va fi propusă spre dezafectare”, se precizează în documentație. Bojdeuca a mai suferit lucrări de consolidare în 1984, după ce clădirea fusese afectată de cutremurul din 1977.

În urma lucrărilor de intervenţie, nu se vor modifica ariile construite şi desfăşurate ale casei scriitorului şi ale clădirii expoziţiei documentare”, se arată în caietul de sarcini.

Bojdeuca este prima casă memorială din țară, fiind deschisă în 1918. Ion Creangă a locuit aici în perioada 1872 – 1889.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top