Connect with us

Județul Iași va prelua de la stat bunuri imobiliare de peste 2 milioane de euro

Unul dintre bunuri este Sala Polivalentă, FOTO: Iulian MOFTEESCU

Proiecte publice

Județul Iași va prelua de la stat bunuri imobiliare de peste 2 milioane de euro

Consiliul Județean (CJ) va prelua proprietăți imobiliare în valoare de peste 10 milioane lei de la statul român, bunuri care acum sunt în administrarea Ministerului Sportului, prin intermediul Direcției Județene de Sport. Există deja acceptul autorității centrale, următorii pași fiind de natură procedurală.

În primul rând, este vorba despre Sala Polivalentă, a terenului sintetic și a Hotelului Sport. În total, valoarea actualizată de inventar a acestor bunuri este de 10,4 milioane lei.

Terenul și construcțiile se află în cea mai căutată zona din oraș – în imediata apropiere, pe amplasamentul fostei benzinării, Iulius a început recent lucrările la o nouă clădire de birouri

Descrierea funcțională a celor două imobile:

  • Sala Polivalentă (8,6 milioane lei – valoare de inventar). Terenul are o suprafață de 10.754 mp. Proprietatea se compune din zona de primire cu bar, sala principală de joc cu tribune retractabile cu o capacitate de 2.000 locuri, sală judo, sală de gimnastică, vestiare, băi și grupuri sanitare. Există și clădire anexă pentru punct termic și atelier. Suprafața sălii de joc principale este de tip taraflex și se pot desfășura tipuri de joc precum: handbal, baschet, volei și futsal. Compartimentarea interioară conține săli de judo, lupte, forță, vestiare, iar la exterior teren multisport de mini-fotbal cât și tenis de câmp pe suprafață sintetică cu nocturnă și tribună. Sala a fost dată în folosință în anul 1972
  • Hotel Sport (1,8 milioane lei – valoare de inventar). Unitatea de cazare are o capacitate de 52 de locuri folosite, în principiu, de sportivi. Regimul de înălțime este parter și 3 etaje, iar suprafața construită este de 260 mp. Hotelul Sport a fost dat în folosință în 1990.

Un alt bun pe care CJ Iași îl va prelua este Sală de gimnastică din Păcurari, care are un regim cu parter și un etaj și o suprafață construită de circa 200 mp. Proprietatea are o valoare de inventar de peste 210.000 lei, fiind dată în folosință în 1990. „Are la parter o sală de gimnastică ritmică sportivă, vestiare, grupuri sanitare, băi. La etaj – sală de gimnastrică de dimensiuni reduse cu vestiare”, este descrierea imobilului.

CJ a vrut să preia și sala de atletism din Grădinari, dar, deocamdată, acest bun face obiectul unui litigiu în instanță: investitorul imobiliar Alexandru Palii (care a construit blocurile din vecinătate – vezi detalii) a revendicat parte din proprietate, iar procesul este încă pe rolul Tribunalului Iași, cu termen de 28 martie. În primă instanță, la Judecătorie, Palii a pierdut procesul cu Ministerul Sportului, dar rămâne de văzut care va fi hotărârea definitivă. Sala are o valoare de inventar de 1,6 milioane lei, are o arie construită de peste 2.300 mp, iar terenul ajunge la circa 6.400 mp. Sala a fost dată în folosință în anul 1983.

Ce vrea să facă CJ cu bunurile preluate?

„Județul Iași, prin CJ Iași, se obligă să întrețină și să modernizeze imobilele în termen de 5 ani de la data preluării și să le mențină la standarde de calitate privind desfășurarea activităților specifice, finanțarea lucrărilor necesare urmând a fi asigurată din bugetul propriu a județului sau, după caz, din fonduri externe nerambursabile”, se arată în hotărârea care va fi adoptată de plenul CJ.

Potrivit proiectului, dacă CJ nu va respecta angajamentul asumat, atunci imobilele se vor întoarce în proprietatea statului. Pentru putea fi făcut efectiv transferul, este necesară o hotărâre a Guvernului, în condițiile în care decizia CJ va face parte din documentația-suport.

„Analizând poziționarea Sălii Polivalente și a Hotelului Sport în zona centrală a mun. Iași, organizarea de evenimente sportive va acapara un număr considerabil de participanți care vor impulsiona activitatea economică direct cât și indirect a mediului de afaceri”, consideră CJ.

Intenția administrației județene este ca sălile de antrenamente și de joc, cât și unitatea de cazare, să fie puse la dispoziția sportivilor pentru crearea de „condiții propice de pregătire în vederea participării la competiții sportive a unui număr crescut de beneficiari”. În context, CJ vorbește despre un „hub sportiv” care să înglobeze aceste bunuri.

Într-o adresă trimisă de Ministerul Sportului, autoritatea centrală spune că va preda aceste bunuri către județul Iași de îndată ce CJ va trimite o serie de documente, inclusiv hotărârea care va fi luată săptămâna viitoare de plen.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top