Connect with us

O machetă a centrului istoric al Iașului, creată cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație

Local

O machetă a centrului istoric al Iașului, creată cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație

Centru istoric al Iașului a fost refăcut în format 3D cu ajutorul scanerelor și dronelor profesionale ultra-moderne. Imaginile colectate atât de la sol, cât și din aer au fost modelate cu ajutorul unor softuri speciale și transformate în machete printate 3D, se precizează într-un comunicat Graphein TopoIași remis redacției.

Macheta cuprinde o suprafață de aproximativ 2 kilometri pătrați și include câteva dintre cele mai importante clădiri din centrul istoric al Iașului: Palatul Culturii, Catedrala Mitropolitană, Biserica Trei Ierarhi, Casa Dosoftei sau Biserica Sf.Nicolae. Macheta a fost creată pentru un concurs internațional de arhitectură organizat de Grupul IULIUS, care vrea să pună în oglindă orașul de azi și cel de mâine și să găsească soluții inovative pentru zona în dezvoltare Sf. Andrei – Anastasie Panu

Macheta prezintă o imagine fidelă a centrului Iașului în miniatură, cu referințe arhitecturale valoroase și clădiri simbol, care încorporează mare parte din istoria orașului. Aceasta reproduce imaginea Iașului la 2 dimensiuni: 1:500, respectiv 1:1000. „Pentru această machetă am utilizat scanere de sol de ultimă generație, precum și drone cu senzor de tip LIDAR. Cu ajutorul lor am scanat 3D o suprafață extinsă, într-un timp scurt. Datele au fost procesate și modelate de experții noștri cu ajutorul softurilor de specialitate, pentru a genera o imagine fidelă a centrului istoric al Iașului”, explică Ionuț Borta, reprezentantul companiei Graphein TopoIași, companie care oferă servicii de topografie şi scanare 3D și care a realizat macheta.

Primarii din țările Vestice iau decizii de urbanism în timp record pe baza scanărilor 3D

În țările din Vest, astfel de sisteme de scanare și modelare 3D sunt utilizate de primării la scară largă. Administrațiile locale folosesc sistemul pentru analize urbane complexe, pentru verificarea fondului construit sau pentru a consulta populația pentru diverse PUZ-uri. Sistemul se poate conecta la baza de date cadastrală sau la cea a impozit. Cel mai important este însă oferirea autorizațiilor de construcție într-un timp scurt și fără erori.

„În țări precum Finlanda, Estonia sau Polonia acest sistem este deja implementat. La rândul nostru, am demarat un proiect pilot pentru digitalizarea municipalităților și credem că, pe termen lung, acesta este viitorul urbanismului”, spune Ionuț Borta.

Edilii are astfel la dispoziție o imagine fidelă asupra orașului. Aceasta poate fi fizică – sub formă de machetă – sau digitală. Specialiștii din administrație obțin informații în timp real, de la numărul de clădiri și suprafața verde a orașului, până la arbori sau mobilier urban și iau decizii de urbanism folosindu-se de aceste date.

Proiectarea viitorului se migrează spre digital

Prin scanarea 3D cu laser se obține copia fidelă în format digital a patrimoniului construit, fără a pierde niciun detaliu. Astfel, arhitecții  și specialiștii din domeniu pot ulterior să restaureze monumentele istorice având ca beneficii precizia foarte mare, dar și costuri mult mai mici.

De altfel, întreaga piață a proiectării și arhitecturii face tranziția spre digitalizare. „Avem clienți care au refăcut designul unei case fără să o fi vizitat niciodată. Noi am scanat imobilul, am transmis imaginile modelate 3D în format digital, iar arhitectul a lucrat totul de la distanță”, spune reprezentantul Graphein TopoIași.

Graphein TopoIași este o companie care oferă servicii de topografie şi scanare 3D pentru proiecte de construcţii. Biroul din Iași a fost deschis în luna octombrie 2021, în sistem de franciză. În prezent, în cadrul biroului lucrează 12 specialiști, iar echipa este în plină extindere cu proiecte în Iași, Suceava, Vaslui și Bacău.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

To Top