Connect with us

O nouă încercare a Primăriei Iași de a construi prima parcare supraterană publică: a lansat licitația

Randare inclusă în proiect

Proiecte publice

O nouă încercare a Primăriei Iași de a construi prima parcare supraterană publică: a lansat licitația

Proiectul privind construirea unei parcări supraterane publice în zona Mușatini (cartierul Alexandru cel Bun) revine în atenție: municipalitatea a lansat o nouă licitație, la 4 ani distanță de la altă procedură anulată, și așteaptă oferte de la constructori până pe 18 iunie.

O diferență majoră față de licitația din 2020 constă în valoarea estimată a contractului: 36,7 milioane lei în prezent față de cei 8,1 milioane lei acum patru ani. Diferența este înregistrată în contextul în care a fost actualizată documentația tehnică, iar studiul de fezabilitate a fost aprobat în 2023 de către Consiliul Local. Primăria a ales să lanseze licitația în plină campanie electorală. În 2020, licitația a fost anulată deși Primăria a avut o ofertă.

Zona în care va fi construită parcarea – terenul disponibil are o suprafață de aproape 2.500 mp

Regimul de înălțime propus pentru clădire este cu demisol, parter, 4 etaje și terasă. Parcarea va avea 280 de locuri, iar 86 dintre acestea vor avea un regim special: 30 pentru mașini electrice, 24 vor fi pe terasă (neacoperită), 22 la demisol, iar 10 vor fi rezervate pentru persoane cu dizabilități.

Una dintre randările incluse în documentația tehnică

„Soluția propusă prevede realizarea unei parcări organizată pe seminiveluri, în care circulația autoturismelor se realizează în două sensuri, pe două benzi de circulație, iar comunicarea pe verticală este asigurată de rampe carosabile cu înclinația de 18% dispuse simetric, pe laturile scurte ale clădirii”, se mai arată în caietul de sarcini.

Spre diferență de alte orașe mari ale țări, Iașul este restant la parcări supraterane și subterane: nu a investit în astfel de obiective. În schimb, la Iași, s-au remarcat, din acest punct de vedere, companiile private: Iulius a construit parcarea subterană de la Palas (care are un număr de 10 ori mai mare de locuri față de cel dorit de Primărie în Mușatini), în timp ce primele parcările supraetajate din oraș au fost amenajate de Continental în Poitiers și Conest în Dacia. În Poitiers, a fost autorizată recent și parcarea de 1.200 locuri a Cat Construct, care va deservi complexul imobiliar din zonă. De asemenea, o altă parcare supraterană a fost aprobată recent în Copou, un proiect al UAIC, parcare care va deservic universitatea.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top