Connect with us

[P] Marius Bodea, senator USR: Ultimul buget al lui Chirica – Toți banii la clientelă, praful de pe tobă la investiții!

Alegeri 2024: idei și proiecte

[P] Marius Bodea, senator USR: Ultimul buget al lui Chirica – Toți banii la clientelă, praful de pe tobă la investiții!

„Vorbim mult și facem puțin”, acesta poate fi rezumatul bugetului propus de Mihai Chirica pentru anul 2024. Nici măcar în ultimul an al prea lungilor sale mandate, primarul nu a învățat că un Iași european nu apare din senin, ci trebuie construit leu cu leu, prin investiții constante, prin proiecte realizabile și prin colaborarea cu cei competenți.

În schimb, tot ce vedem de la propunerea de buget făcută ieșenilor de către Mihai Chirica este menținerea aparatului propriu nereformat și neproductiv, realizarea în continuare de studii care rămân doar pe hârtie, neglijarea unor domenii fundamentale din infrastructură și mobilitate, finanțarea dubioasă a aceleiași clientele abonate de 10 ani la banii publici.

Dacă ar exista o competiție a primarilor care umflă, din pix, veniturile orașului ca să pară în fața alegătorilor că sunt competenți și gospodari, Mihai Chirica ar câștiga-o detașat.

Există și dovezi în acest sens. De exemplu, din fondurile de investiții propuse în 2022, Primăria Iași a cheltuit mai puțin de 50%. Gradul de absorbție a banilor europeni n-a atins 30%.

Nici anul trecut instituția nu s-a descurcat mai bine: datele din primele 8 luni arătau cheltuieli totale de sub 10% pentru investiții.

90% din bugetul Iașului l-au reprezentat salariile și capitolul „bunuri și servicii”. În schimb, nu avem o evaluare a aparatului propriu al Primăriei, nu știm ce fac 650 de funcționari, care dintre ei sunt eficienți și care sunt în plus, și de ce ieșenii le plătesc 1,7 milioane de euro/lună.

Mulți bani, banii noștri, au fost risipiți în ultimii doi ani în aventura catastrofală a primarului Mihai Chirica în domeniul energiei: până la 1 septembrie 2023, se cheltuiseră 140 milioane de lei pe cărbune și certificate CO2, sacrificând toate proiectele de infrastructură ale Iașului.

Mai adăugăm Campionatul Mondial Esports, un fiasco, festivalurile fără impact ale Ateneului și pomenirile din cimitir și s-a terminat tot bugetul.

Ce am învățat din nefericita experiență cu Mihai Chirica primar? Că omul promite la începutul anului că face din Iași „Dubaiul Estului”, dar la final îi iese orășel.

Sunt în Moldova localități mai mici care pot raporta rezultate mai bune decât o face Mihai Chirica după încă un an de risipă.

De exemplu, în 2024, susține că Primăria va face investiții de 746 milioane de lei. Dacă va realiza jumătate, putem declara că tocmai a avut loc un miracol.

Șmecheria cu care vine Chirica este că include pe lista obiectivelor anunțate investiții care abia încep în 2024 și se vor încheia, în cel mai bun caz, în 2026. Convenabil, după alegerile locale.

Cea mai consistentă cheltuială a Iașului în acest an vor fi dotările cu mobilier a rețelei școlare. Foarte bine, școlile sunt importante!

Numai că Mihai Chirica nu are nici un merit pentru asta. Banii vin printr-un proiect PNRR negociat la nivel de Guvern și în care au fost incluse mii de localități din România.

Acest buget este o însăilare de proiecte reșapate, multe rămase de pe vremea lui Gheorghe Nichita, și ciubucuri suculente pentru un aparat birocratic împovărător și neperformant.

Iașul nu are o strategie bugetară clară în dezvoltarea mobilității, cea mai mare problemă în evoluția urbană a Zonei Metropolitane. Iașul are nevoie de proiecte clare, într-o desfășurare anticipată de 5-6 ani, cu bugetarea etapizată asigurată, în dezvoltarea infrastructurii de transport, a infrastructurii școlare și a platformelor industrial pentru investiții directe.

După alegerile locale din 2024, le va avea. Ca primar al Iașului, mă voi asigura personal ca investițiile să fie o prioritate.

Marius BODEA

Senator USR de Iași

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Alegeri 2024: idei și proiecte

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top