Connect with us

Primul tronson de autostradă din Moldova va fi deschis traficului

Proiecte publice

Primul tronson de autostradă din Moldova va fi deschis traficului

Ministrul Transporturilor Lucian Bode a anunțat astăzi că primul tronson de autostradă din Moldova, cei 16 km parte din centura Bacăului, va fi deschis traficului până la sfârșitul lunii noiembrie. Acest tronson se suprapune și cu autostrada A7 Ploiești – Siret. Centura Bacăului are, în total, 31 km.

„Autostrada A7 este în linie dreaptă cu cele patru tronsoane, anul viitor avem toate documentaţiile, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, finalizate şi scoatem la licitaţie cele patru tronsoane”, a mai spus Lucian Bode.

Finanțarea autostrăzii A7 ar urma să fie prinsă în Fondul de reziliență, un plan post-pandemic de redresare a economiei UE, cu toate sectoarele:

  • Autostrada Ploiești – Buzău: 380 milioane euro, 65 km
  • Autostrada Buzău – Focșani: 420 milioane euro, 72 km
  • Autostrada Focșani – Bacău: 640 milioane euro, 109,3 km
  • Autostrada Bacău – Pașcani + Legătura la Piatra Neamț: 865 milioane euro, 81,2 km
  • Autostrada Pașcani – Suceava – Siret: 638 milioane euro, 101,5 km

APIX.ro prezintă mai jos declarațiile integrale ale ministrului Bode după vizita de lucru de la centura Bacăului:

„În vizita de lucru pe care am avut-o azi pe VO Bacău, împreună cu Premierul Ludovic Orban, am primit asigurări din partea antreprenorului că cei 16 km la profil de autostradă, parte din Autostrada Moldovei, vor fi dați în trafic în perioada 27 noiembrie – 3 decembrie 2020.

Am asistat în aceste 12 luni la un progres remarcabil al proiectului, de la un stadiu fizic de 27% înregistrat în luna noiembrie a anului 2019, la 100% în luna septembrie a acestui an pentru obiectul 3 din contract, cei 7,3 km legătura rutieră de la sud de Bacău intre DN 2 și DN 11 care au fost deschiși traficului, urmând ca și restul din contract să fie finalizat în perioada comunicată de către antreprenor 27 noimebrie – 3 decembrie 2020.

Întregul obiectiv de investiții va fi finalizat înainte de termenul contractual care este sfârșitul lunii ianuarie 2022, ceea ce este de lăudat si de încurajat în relația cu toți antreprenorii.Guvernul Orban a asigurat finanțarea acestui proiect, dovadă fiind situația plăților.

Astfel, din noiembrie 2019 până în prezent au fost efectuate plăți în cuantum de 467 milioane lei, comparativ cu plata a 126,714 mil. Lei, în intervalul ianuarie –octombrie 2019. La nivelul anului 2019 au fost aspecte în derularea acestui proiect care au creat neajunsuri și care au pus în pericol parcursul lui-lucrări neautorizate, neacoperite de reglementări în materie de mediu.

În anul 2020, am reușit revizuirea acordului de mediu, cu emiterea deciziei etapei de încadrare si autorizarea întregii lucrări. Pentru VO Bacău am reușit tot în acest an, să răspundem la toate solicitările formulate în cadrul desfășurării procesului de evaluare a aplicației de finanțare la nivelul Comisiei Europene – iar la finalul lunii octombrie a fost emisă decizia de finanțare a acestui proiect din fonduri europene nerambursabile in valoare de 143 de milioane de euro.

Mă bucur că vom reuși să dăm în trafic, primul tronson din Autostrada Moldovei prin recepția celor 16 km la profil de autostradă din VO Bacău. Faptul că în curând se va circula pe prima bucată din viitoarea A7 are o valoare simbolică pentru regiunea Moldovei care înregistrează cel mai mare deficit de infrastructură mare de transport.

Veștile bune pentru regiunea Moldovei continuă , pentru primele 4 sectiuni din A7 , de la Ploiești la Pașcani vom demara procedura de licitatie pentru executie, iar pentru ultimele două sectoare, de la Pașcani la Siret, am reușit în acest an semnarea contractelor pentru intocmirea documentațiilor tehnice, urmând ca în anul 2022 să demarăm procedura de atribuire a contractului de execuție lucrări. Pentru A13 am semnat în luna mai a acestui an contractul pentru elaborare SF și PT, care se află în grafic, iar in anul 2022 vom demara procedura de atribuire a contractului de execuție lucrări. Guvernul Orban a dat coerență și perspective clare tuturor marilor proiecte pentru Moldova, toate proiectele sunt importante si complementare, nu s-au făcut ierarhii pentru că nu există concurență intre ele.”

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top