Connect with us

Spitalul modular Lețcani trece de la Boli Infecțioase la ISU: va fi utilizat pentru orice tip de urgență

Proiecte publice

Spitalul modular Lețcani trece de la Boli Infecțioase la ISU: va fi utilizat pentru orice tip de urgență

Plenul Consiliului Județean (CJ) va aproba miercuri, 21 iulie, trecerea Spitalului modular de la Lețcani în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), în condițiile în care, în prezent, unitatea este gestionată de către Spitalul de Boli Infecțioase.

Unul dintre argumente vizează „scăderea substanțială a pacienților infectați cu virusul SARS-COV-2”. Decizia vine în contextul în care, la nivel național, este așteptat un „val 4” al pandemiei, cel puțin după cum susțin autoritățile centrale în contextul creșterii persoanelor infectate în unele țări europene.

Cererea de reziliere a contractului de comodat cu Spitalul de Boli Infecțioase a fost făcută de Asociația EURONEST – organizație care a achiziționat spitalului cu fonduri de la CJ Iași și CJ Neamț – pe 1 iulie. O comisie specială, formată din consilieri județeni, a formulat aceeași propunere, iar managerul Spitalului de Boli Infecțioase a solicitat, de asemenea, rezilierea la începutul lunii iunie, conform documentelor publicate pe site-ul CJ.

Un alt argument pentru transferul spitalului vizează cheltuielile lunare: „deși din data de 10.02.2021 activitatea la secția exterioară Lețcani a fost sistată se mențin cheltuieli lunare, cum ar fi – chirie stocator oxigen, chirie stație și baterii oxigen, energie electrică” – în adresa Spitalului de Boli Infecțioase nu se precizează și cuantumul acestor cheltuieli.

Citește AICI raportul comisiei speciale formată din consilierii județeni.

Comunicat ISU pe tema preluării spitalului:

În vederea creșterii gradului de reziliență a Sistemului Național de Urgență, spitalul mobil/modular compus din containere de logistică medicală având un număr de 250 paturi, aflat în prezent în administrarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași și amplasat în cadrul Platformei Expoziționale TRANSAGROPOLIS din localitatea Lețcani, județul Iași, va fi predat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, în urma rezilierii contractului de comodat cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași, către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al județului Iași, în vederea asigurării de către acesta cadrul operativ de funcționare în situații de protecție civilă.

De asemenea, la nivelul inspectoratului se mai află în dotare o Unitate de Terapie Intensivă Mobilă SMURD cu o capacitate de 12 paturi care, în momentul de față, se află în exploatarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași precum și un modul de Post Medical Avansat de tip I, o autospecială de intervenție la calamității și catastrofe naturale având un Post Medical Avansat de tip II și o tabără mobilă de sinistrați, toate acestea fac parte din rezerva națională de protecției civilă și asigură o reacție rapidă în caz de pandemii sau accidente colective sau dezastre, putând fii dislocate acolo unde este nevoie.

Cu privire la procedura de predare primire a spitalului mobil de la asociația EURONEST, precizăm faptul că acesta este in curs de inițiere iar după primire, spitalul va fi trecut în regim de conservare pe locația existentă, fiind operaționalizat în orice moment, la nevoie.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top