Proiecte publice
Stadiul licitațiilor SRU: ambele sunt blocate – se așteaptă soluționarea unor contestații
Cele două licitații lansate anul trecut în relație cu Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași sunt, în prezent, blocate, în condițiile în care participanți la procedură au contestat evaluările și rapoartele în baza cărora au fost stabiliți câștigătorii.
În același timp, licitația majoră (de construire efectivă a SRU, un contract cu o valoare estimată la 1,9 miliarde lei) încă nu a fost lansată și are o întârziere de cel puțin un an. Spitalul regional are finanțarea asigurată, iar costurile actualizate arată o investiție totală de 3,3 miliarde lei (fără TVA), cu 37% mai mult față de acum patru ani.
- Citește și VIDEO Tot ce trebuie să știi despre SRU: randări și imagini detaliate cu viitorul complex
În prezent, sunt două licitații în desfășurare:
- primul pachet de lucrări, pregătitoare construcției propriu-zise a SRU. Contractul are o valoare de aproape 30 milioane lei. Câștigător al procedurii a fost desemnată firma Ness Proiect Europe, dar Danlin XXL a contestat raportul – diferența dintre cele două firme a fost de doar un punct, în condițiile în care Danlin spune că a fost depunctată nelegal cu 6 puncte
- supervizarea lucrărilor pe întreaga perioadă de implementare a proiectului. Contractul are o valoare de 44 milioane lei, iar câștigătoare a fost desemnată o asociere de firme conduse de Venturo Investment, care a licitat la jumătate de preț. Însă, o altă asociere (condusă de firma Tecnic), clasată pe locul 2 la licitație, a contestat raportul și o invocat numeroase probleme (citește detalii – link extern)
Ambele contestații ar urma să fie soluționate de către Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) în cursul lunii ianuarie, dar nu este exclus ca, ulterior, să existe și acțiuni în instanță, ceea ce ar tergiversa și mai mult atribuirea contractelor.
SRU va fi construit pe un teren de 12 hectare, în Moara de Vânt la circa 2,5 km de centrul Iașului, principalul acces urmând a fi asigurat dinspre bld. C.A. Rosetti. Cheltuielile operaționale se vor ridica la circa 75 milioane euro/an, în condițiile în care unitatea spitalicească va avea circa 3.000 de angajați.