Connect with us

Bogdan Pițigoi vrea să construiască cea mai înaltă clădire din Iași

Turnul propus va înlocui această clădire

Investiții private

Bogdan Pițigoi vrea să construiască cea mai înaltă clădire din Iași

O „cursă” mai puțin cunoscută la Iași se duce în culisele pieței imobiliare: cine va construi cea mai înaltă clădire din oraș? În prezent, turnul Palas are 73 metri, dar există numeroase proiecte care includ imobile mai înalte.

Unele proiecte sunt deja aprobate de către Consiliul Local, iar altele au ajuns chiar la faza de emitere a autorizației de construire. Pe lista scurtă intră acum și un proiect al omului de afaceri Bogdan Pițigoi, derulat prin intermediul companiei Casa Auto în zona Tudor Vladimirescu (între garajul CTP și Leroy Merlin).

Clădirea propusă de Pițigoi face parte dintr-un complex de birouri, spații comerciale și locuințe de serviciu. Regimul de înălțime propus este subsol, parter, mezanin, 18 etaje și un etaj tehnic, iar înălțimea maximă este de 95 metri. Clădirile vor avea o amprentă la sol de peste 3.800 mp în condițiile în care terenul deținut de beneficiar are o suprafață totală de peste 7.600 mp.

Amplasamentul se află în apropiere de Iulius Mall acolo unde compania Iulius are în plan construirea unui turn cu 26 de etaje și o înălțime de 120 metri – totuși, despre acest proiect nu se mai cunosc detalii de câțiva ani, iar inițiativa nu a ajuns la vot în CL.

Amplasamentul investiției – cu albastru este conturul limitei de proprietate

În schimb, complexul lui Pițigoi va fi supus dezbaterii publice în luna februarie și, ulterior, în primăvară ar putea fi aprobat. Dintre construcțiile existente pe teren, cea mai mare parte a suprafeței construite va fi dezafectată – din circa 3.500 mp vor rămâne doar 850 mp.

Noul bilanț teritorial va fi cu 3.802 mp construcții propuse, 2.584 mp circulații auto, pietonale și accese parcare subterană, iar 1.217 mp spații verzi (dale inierbate). În proiectul de plan urbanistic zonal (PUZ) apar propuse 433 de locuri de parcare.

În ceea ce privește circulația, în proiectul de PUZ se propune modernizarea carosabilului aferent bld. Tudor Vladimirescu, în timp ce în sarcina beneficiarului vor intra realizarea unei rețele de iluminat stradal pe calea de acces de pe latura de sud vest a amplasamentului, realizarea unei rețele de rigole pentru colectarea apelor pluviale și realizarea unor trotuare pentru circulație pietonală.

  • Accesul în zonă al autospecialelor de intervenție se va realiza pe străzile adiacente ansamblului rezidențial propus. Toată rețeaua interioară de drumuri va fi dimensionată cu profile de minim 7 metri. (…) Accesul în incintă se realizează pe sub corpul principal de clădire printr-un gol având înălțimea liberă de minim 9 metri și o lățime de 12 metri, asigurând astfel accesul autospecialelor de pompieri pe fațada principală și pe cea posterioară. Acest acces nu este singurul acces în incintă. Zona din spatele clădirii propuse se constituie ca platformă betonată continuă, fără delimitări de împrejmuiri după conturul limitelor de proprietate.
Planșa urbanistică – sunt unele inadvertențe față de regimul din proiectul de PUZ, în planșă apar 3 niveluri în subsol

După cum se poate constata din planșa urbanistică, complexul va cuprinde clădirea de 18 etaje, două corpuri a câte 3 etaje și alte două a câte 4 etaje, alături de un imobil cu 9 etaje.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top