Connect with us

Iași: Iulian Dascălu construiește un turn de 120 metri cu 26 etaje

Foto: iuliusmall.com

Investiții private

Iași: Iulian Dascălu construiește un turn de 120 metri cu 26 etaje

Omul de afaceri Iulian Dascălu începe anul 2019 în forță. După proiectul din zona de peste drum de Palas și cel din Bucium, investitorul vrea să extindă Iulius Mall – Iașul ar putea avea cea de-a treia cea mai înaltă clădire din țară: turnul va avea o înălțime de 120 metri și 26 etaje. În prezent, cea mai înaltă clădire din Iași este turnul Palas, construit tot de Iulian Dascălu, care are 73 metri. La nivel național, Sky Tower din București are 137 metri. Dar, în Timișoara, tot Iulian Dascălu construiește un turn de 155 metri.

Citește și EXCLUSIV APIX.RO: Blocaj pe piața imobiliară – scădere de 18% la nivelul țării pe piața apartamentelor  (infodate pentru toate județele)

Regimul de înălțime al turnului Iulius: două niveluri în subteran, parter, 26 etaje și un etaj tehnic. Funcțiuni: birouri, servicii, comerț și parcări. Despre planul urbanistic din zona Iulius Mall se vorbește de cel puțin doi-trei ani, dar este pentru prima dată când Primăria publică și un proiect propus de Iulius Group. Cererea de aprobare a planului a fost înaintată de către companie pe 4 februarie 2019, după ce, anterior, în vara anului 2018, a fost obținut și un certificat de urbanism, conform documentului publicat ieri de municipalitate.

Turnul ar urma să fie construit în extinderea Iulius Mall din Tudor Vladimirescu, pe actualul amplasament al parcării laterale, spre bdul. Chimiei. În continuarea turnului este prevăzut un alt imobil (în fața căminelor T9 și T10) care va avea 6 etaje. În același timp, conform planșei de reglementări urbanistice, inclusiv în zona parcării din fața Iulius Mall ar putea fi făcută o extindere (5 etaje).

Citește și Zona Industrială: turn de 95 metri și 24 etaje  – VEZI și În Tătărași va fi construit un turn de 75 metri

Amplasamentul investiției:

Citește și Cum va arăta noul sediu al Primăriei Iași

Turnul ar putea ocupa, din estimările apix.ro, circa 6.000 mp (suprafața construibilă) în condițiile în care Iulius Group SRL are la dispoziție peste 32.000 mp în zonă. Pentru celălalt imobil, de 6 etaje, suprafața construibilă disponibilă, estimată de apix.ro, ajunge la circa 3.500 mp. Estimările au fost făcute utilizând instrumente Google în baza unei planșe de reglementări urbanistice propuse Primăriei de către Iulius. Municipalitatea a publicat ieri proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal (PUZ), document ce sintetizează intențiile dezvoltatorului.

Citește și Tot ce trebuie să știi pentru autorizarea unei construcții la Iași (fiecare pas explicat în detaliu)

Potrivit sursei citate, investitorul are la dispoziție o suprafață de 32.131 mp, teren ce este deținut de Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”. Iulius Group a încheiat un contract de asociere cu instituția de învățământ superior încă din anul 1999, atunci când a demarat construcția Iulius Mall, iar, săptămâna trecută, a primit aviz favorabil din partea universității pentru extinderea ce face obiectul PUZ-ului propus Primăriei.

Proiectul prevede amenajarea a 1.280 de locuri de parcare. Dintre acestea, 927 vor fi parcări supraterane, iar 353 vor fi în subteran.

Citește și Iași: Certificatele de urbanism pot fi obținute electronic

Zonele de acces rutier vor fi dinspre bd. Chimiei (două), bd. Tudor Vladimirescu (două), aleea Prof. Dimitrie Atanasiu (una) și aleea Prof. Gheorghe Alexa (una).

Planșa de reglementări urbanistice:

Citește și Tudor Vladimirescu – Studențesc: cel mai mic cartier din Iași – vezi delimitarea oficială a zonei

Conform bilanțului teritorial actual, suprafața construită ajunge la aproape 13.000 mp. În urma implementării proiectului, aceasta se va dubla. În același timp, suprafața circulațiilor, aleilor și locurilor de parcare va fi de circa 6.500 mp. Spațiile verzi vor fi amenajate pe terase și vor ocupa 5.000 mp.

Citește și Strategie de turism: 3,5 km de străzi transformate în pietonal la Iași

Indicatorii urbanistici ai proiectului se numără printre cei mai mari prevăzuți în vreun proiect imobiliar publicat în ultimii ani de Primărie: procentul de ocupare a terenului ajunge la 80%, iar coeficientul de ocupare a terenului (CUT) propus este 4. La o suprafață de 32.131 mp și la un CUT de 4, proiectul poate ajunge la o arie desfășurată construită de aproape 130.000 mp. Spre diferență, unul dintre concurenții Iulius pe piața locală, Prime Kapital, are în plan amenajarea a 100.000 mp (utili) la Carrefour ERA (citește detalii despre acest proiect).

La Iulius Group SRL sunt asociați Iulius Holding SRL (50%) și Atterbury Romania BV (50%). Prima companie este societatea-mamă a Grupului Iulius și este deținută în totalitate de Iulian Dascălu. Cea de-a doua companie aparține grupului Atterbury Europe, un fond de investiții olandez. Reamintim că actuala structură de parteneriat a fost stabilită în 2017, când Iulian Dascălu a vândut către Atterbury jumătate din afacerea Iulius: zona comercială a clădirilor construite până acum în Iași, Timișoara, Cluj și Suceava însumează peste 250.000 mp.

Citește și Unde s-au dus, totuși, banii pentru autostrăzi? (conform bugetului de stat pe anul 2019)

În paralel cu proiectele de la Iași, Iulius Group dezvoltă proiectul Openville în Timișoara, cel mai mare proiect mixt din partea vestică a țării. O componentă a proiectului din orașul de pe Bega vizează construirea celei mai înalte clădiri din România: 155 metri. Totodată, „regele mall-urilor” a intrat, din 2017, pe piața din Capitală printr-o asociere cu Romexpo (liderul industriei românești de târguri și expoziții).

Citește și Zona Iașului unde vor fi construite 62 de blocuri cu peste 2.200 de apartamente

După construirea turnurilor din Timișoara și Iași, topul celor mai înalte clădiri din țară ar putea arăta astfel:

  1. Turn Openville Timișoara – 155 metri (în construcție)
  2. Sky Tower București – 137 metri (inaugurat în 2012)
  3. Turnul Iulius Iași – 120 metri (în fază de proiectare)
  4. Globalworth Tower – 118 metri (inaugurat în 2016)
  5. Turnul IFMA București – 114 metri (inaugurat în 1988)

Vezi detalii despre cele mai înalte clădiri din România pe Wikipedia.

Te interesează viitorul traficului din Iași? Află despre perspectivele de dezvoltare ale circulației rutiere în zone precum Păcurari, Alexandru cel Bun, Dacia, Aviației, Moara de Vânt, Zona Industrială și Bularga

Descarcă AICI proiectul de hotărâre privind aprobarea PUZ-ului de extindere a Iulius Mall.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top