Connect with us

Cum a pierdut Iașul o investiție privată de uz public: Primăria a emis autorizația prea târziu

Proiecte publice

Cum a pierdut Iașul o investiție privată de uz public: Primăria a emis autorizația prea târziu

O asociație apropiată omului de afaceri Bogdan Pițigoi, care plănuia să construiască o pasarelă la ieșirea din Păcurari (peste drumul european, zona ansamblului IDEO), a renunțat la proiect din cauza costurilor prea mari. Consiliul Local (CL) va vota, luni, 20 mai, încetarea acordului de parteneriat aprobat în vara anului 2019.

Acum cinci ani, Asociația de Sprijin Comunitar pentru un Viitor Mai Bun s-a angajat să construiască pasarela cu fonduri proprii, în timp ce Primăria Iași trebuia să sprijine investitorul cu obținerea actelor urbanistice necesare (certificat de urbanism, autorizație etc.) și să efectueze lucrări de deviere a unor rețele de utilități.

La momentul semnării acordului de parteneriat, asociația comunica public că nivelul investiției ajungea la aproape 190.000 euro, fără TVA. Perioada lungă de timp de care a avut nevoie Primăria Iași de a-și îndeplini propriile obligații a dus, în final, la renunțarea la proiect de către organizația neguvernamentală.

„Formalitățile de obținere a autorizației de construire au durat aproximativ 2 ani și 6 luni, fiind emisă la data de 13.12.2021. După emiterea actului, Asociația a solicitat o nouă ofertă de preț pentru execuția pasarelei, valoarea comunicată la începutul anului 2022 de către constructor fiind de 327.670 euro (generată de creșterea accelerată a prețurilor în domeniul construcțiilor) la un nivel aproape dublu față de estimarea noastră inițială și peste posibilitățile noastre financiare”, se arată în adresa asociației datată 7 noiembrie 2022 – această adresă a devenit publică abia zilele acestea, odată cu includerea unui proiect de hotărâre pentru ședința de luni a CL, respectiv de încetare a acordului.

Reacția Primăriei: pasarela va fi făcută cu bani publici

APIX.ro prezintă, mai jos, reacția Primăriei Iași, pe această temă scriind și „Ziarul de Iași”:

  • Primăria Municipiului Iaşi a încheiat, în cursul anului 2019, un acord de parteneriat cu Asociaţia de Sprijin Comunitar pentru un Viitor mai Bun, în scopul construirii unei pasarele metalice pietonale peste drumul european E-85 – şos. Păcurari, ratificat printr-un act adiţional semnat în anul 2020, prin care se specifica faptul că viitoarea pasarelă să aibă montate şi lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi. Prin acordul de parteneriat mai sus menţionat au fost stabilite, în sarcina ambelor părţi, o serie de drepturi şi obligaţii. În acest sens, Primăria Municipiului Iaşi, prin structurile de specilitate, a îndeplinit obligaţiile asumate conform contractului şi anume: obţinerea şi plata avizelor necesare materializării proiectului şi devierea reţelelor de utilităţi din zona respectivă. Această ultimă cerinţă a fost mai laborioasă deoarece utilităţile care trebuiau relocate nu sunt în administrarea municipalităţii ieşene şi a necesitat un schimb de corespondenţă şi intervenţia propriu-zisă pentru relocarea acestora. Este vorba de reţele electrice de mare tensiune, intervenţia de relocare fiind plătită de către municipalitate. După relocarea utilităţilor din zona viitorului pasaj, Primăria Municipiului Iaşi a emis Autorizaţia de Construire nr. 754/2021, aceasta fiind valabilă până la data de 13 decembrie 2024. Conform ultimelor comunicări provenite din partea Asociaţiei, aceasta şi-a manifestat intenţia de a renunţa la parteneriat, fiind invocate în acest sens motive de ordin financiar, adresă care a fost remisă Primăriei Municipiului Iaşi încă din anul 2022. Cu toate acestea, ştiută fiind importanţa acestui proiect, Primăria Municipiului Iaşi a alocat în bugetul pentru anul 2024 sumele necesare pentru realizarea acestui pasaj suprateran şi şi-a asumat materializarea lui. Astfel, în perioada următoare, va fi lansată procedura de achiziţie privind proiectarea pasarelei, aceasta având alocată un buget de 50.000 lei, cu tot cu TVA.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top