Connect with us

Demolări la fosta fabrică Moldomobila: Kaufland pune bazele unui nou proiect la Iași

moldomobila iasi

Investiții private

Demolări la fosta fabrică Moldomobila: Kaufland pune bazele unui nou proiect la Iași

Cel puțin 9 construcții, fiecare cu mai multe tronsoane, vor fi demolate de la fosta fabrică Moldomobila, amplasament pe care Kaufland ar intenționa să construiască un parc de retail, iar, pe una dintre laturile terenului, omul de afaceri Adrian Butucă, prin firma Arhiconstruct, vrea blocuri.

Cel puțin așa arată actele urbanistice emise de Primăria Iași, fiind vorba despre certificate de urbanism: în 2022, Kaufland a obținut actul pentru parcul de retail, iar, în noiembrie 2023, Arhiconstruct pentru locuințe colective. Tot în 2023, Kaufland a început demersurile pentru demolarea construcțiilor – acestea vor fi dezafectate în cursul acestui an, lanțul de retail fiind în faza de obținere a avizelor necesare.

schita kaufland
Schița amplasamentului unde sunt propuse investițiile – cu albastru este terenul Arhiconstruct

Prețul plătit de Kaufland pentru Moldomobila: 10 mil. euro

Potrivit informațiilor APIX.ro, terenul este format din șase parcele: trei ale Kaufland și trei ale Arhiconstruct, dar cu suprafețe diferite – 90% din cei 70.000 mp este în proprietatea Kaufland. În prezent, suprafața construită este de circa 35.000 mp, iar imobilele au regim mic de înălțime (parter, un etaj sau 2 etaje).

schita amplasament kaufland iasi
Toate construcțiile din perimetrul delimitat cu roșu vor fi demolate – Dezafectarea construcțiilor va fi făcută manual („bucată cu bucată”) de sus în jos. Lanțul de retail a achiziționat terenul în anul 2020 pentru o sumă ce a depășit pragul de 10 milioane euro.

„Clădirea C1 este poziționată de-a lungul str. Bucium și este formată din 5 tronsoane, cu regim de înălțime P+2E. Tronsoanele au fost construite în ani diferiți și pe structuri de rezistență diferite”, se arată într-o documentație urbanistică consultată de APIX.ro, cu privire la principalul activ de la fosta fabrică.

Conform sursei citate, clădirile existente pe amplasament, care fac obiectul proiectului de desființare, erau echipate cu utilaje, instalații și echipamente care asigurau funcționalitatea fabricii de mobilă Moldomobila. Utilajele, instalațiile și echipamentele din clădirile propuse pentru demolare au fost demolate și îndepărtate de pe amplasament, potrivit inițiatorilor.

Ce acte urbanistice au fost eliberate pentru amplasament:

  • Plan Urbanistic Zonal – Amenjare parc retail – galerii comerciale, amenajare acces auto și pietonal, parcare, amplasare mijloace publicitare și gospdărire de ape – certificat de urbanism nr. 1960/2022, beneficiar Kaufland
  • PUZ – construire locuințe colective și funcțiuni complementare – certificat de urbanism nr. 2756/2023, beneficiar Arhiconstruct (doar pentru suprafața evidențiată cu albastru în schița de mai sus)
  • Demolare construcții existente și eliberare amplasament de rețele edilitare – certificat de urbanism 2639/2023, beneficiari: Kaufland și Arhiconstruct

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top