Connect with us

HĂRȚI Traseul noului tronson din sectorul montan al A8 care va fi scos la licitație

ecoduct din Olanda
Tronsonul va avea și ecoducte pentru lupi și urși. FOTO - ecoduct din Olanda

Trafic

HĂRȚI Traseul noului tronson din sectorul montan al A8 care va fi scos la licitație

Autoritățile centrale au anunțat că au început demersurile pentru organizarea unei noi licitații de lucrări în cazul autostrăzii A8, fiind vorba despre primul dintre cele șase tronsoane ale sectorului montan (Miercurea Nirajului – Leghin). Sectorul montan are indicatorii aprobați încă din toamna anului trecut.

Tronsonul scos la licitație este între Miercurea Nirajului și Sărățeni, având o lungime de 23,4 km. Constructorul care va câștiga licitația va construi două tuneluri bidirecționale cu o lungime de 1,1 km, în zona localităților Măgherani (740 m) și Chibed (330 m). Perioada de execuție este de 30 luni.

Sectorul traversează zona localităților Miercurea Nirajului, Bereni, Măgherani, Chibed și Sărăţeni, toate din județul Mureș. Potrivit documentației analizate de APIX.ro, din punct de vedere al potenţialelor impacturi asupra faunei, porțiunea între Măgherani și Chibed este una „de interes”. „Sunt prezente zone de adăpost pentru mamifere (inclusiv bârloage de urs), iar sectorul prezintă o importanţă deosebită din punct de vedere al menţinerii conectivităţii ecologice în zonă şi al furnizării unor habitate optime pentru faună”, se precizează în documentație.

ecoduct chibed
Schița unui ecoduct (pe DN13A) prevăzut la nord de localitatea Chibed pentru urși, lupi, râși și alte specii de mamifere.

În context, amintim că alți 55 km din autostrada A8 sunt contractați pentru lucrări (capetele sectorului montan: Tg Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Moțca). În afară de porțiunea Miercurea Nirajului – Sărățeni, sectorul montan mai mare încă 5 sectoare, care sunt detaliate la finalul articolului.

a8
Intervențiile propuse în zona Miercurea Nirajului
Traseul prin Măgherani
a8
Traseul între Măgherani și Chibed
a8
Intervențiile în zona Sărățeni

Potrivit lui Cristian Pistol, șeful CNAIR, documentația pentru atribuirea contractului de lucrări a fost trimisă spre validare la Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), un pas premergător publicării anunțului de licitație în sistemul național de achiziții (SEAP).

La rândul său, ministru transporturilor Sorin Grindeanu a precizat că finanțarea tronsonului va fi asigurată prin intermediul Programului Transport (PT) 2021-2027. „În termen de 30 de zile de la finalizarea procedurii de achiziție publică, acest contract va fi preluat de la CNAIR de nou înființata Companie pentru Investiții Rutiere (CNIR), care se va ocupa de implementarea lui”, a declarat oficialul.

Sectorul montan are următoarele sectoare:

  • Lot 1b: Miercurea Nirajului – Sărățeni (km 22+000 – km 45+400)
  • Lot 1c: Sărățeni – Joseni (km 45+400 – km 77+800)
  • Lot 1d: Joseni – Ditrău (km 77+800 – km 92+195)
  • Lot 2a: Ditrău – Grințieș (km 0+000 – km 37+900)
  • Lot 2b: Grințieș – Pipirig (km 37+900 – km 72+000)
  • Lot 2c: Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) (km 72+000 – km 89+000)

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Trafic

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top