Investiții private
Iașul, pe punctul de a deveni un pol în producția de energie verde: încă 31 de turbine eoliene și un nou parc solar în județ
Grupul israelian Shikun Binui are planuri investiționale mari pentru Iași în următorii ani: prin intermediul a două societăți distincte, ambele înmatriculate în Constanța, va construi două parcuri eoliene și un nou parc solar la Scobinți și Deleni.
APIX.ro a dezvăluit, în premieră, intenția grupului de a investi la Iași în martie 2023: la acel moment, s-a aflat public despre unul dintre proiecte, respectiv amenajarea unui parc cu 12 turbine eoliene (72 MW) la Deleni. Între timp, în aceeași comună, au început demersurile pentru autorizarea unui parc solar (44 MW).
De asemenea, au ieșit la iveală și primele informații despre investiția Shikun de la Scobinți: un parc eolian cu 19 turbine. „Prin plan se propune realizarea unui ansamblu energetic neconvențional – parc eolian cu un număr de 19 grupuri generatoare eoliene cu un diametru de până la 165 m (rază rotor până la 82,5 m) și o înălțime pilon turn de până la 170 m, cu o înălțime totală de maxim 250 m, cu o putere totală de 114 MW, turbine eoliene cu o putere cuprinsă între 6 și 7 MW, care are drept scop principal producerea de energie verde prin explotarea potențialului eolian al zonei”, se arată în documentația tehnică a proiectului, consultată de APIX.ro.
- În ultimii 10 ani, la nivel național, piața proiectelor eoliene a fost complet înghetață. Iașul ocupă un loc fruntaș în ceea ce înseamnă viitoarelor dezvoltări, existând mai multe proiecte în pregătire sau în construcție. APIX.ro a scris despre aceste proiecte în mai multe rânduri – citește despre investiții similare în Vlădeni, Hârlău, Costuleni, Erbiceni, Românești, Deleni, Scobinți sau Dumești.
Între timp, la Ruginoasa a fost montată prima turbină eoliană din parcul miliardarului Rinat Ahmetov, fiind vorba despre cea mai mare turbină de acest fel din România (6 MW). Alte 9 turbine vor fi montate în perioada următoare, componentele fiind pe drum dinspre Constanța spre Ruginoasa: CNAIR a anunțat deja că vor fi mai multe transporturi agabaritice până la mijlocul lunii august.
Revenind la investiția israelienilor, proiectul de la Scobinți este derulat prin intermediul Eco Source Energy (Constanța) – în iunie 2023, Shikun Binui a preluat în integralitate firma, în condițiile în care, anterior, avea doar 25%, iar un pachet de 75% era deținut de un cetățean român (Alexandru Aldea). La Deleni, ambele proiecte (parcul eolian și cel solar) vor fi implementate de Deleni Wind Energy (Constanța), societate deținută integral de susbsidiara Shikun din România, controlată de holdingul olandez al Shikun, holding înființat de israelieni pentru derularea investițiilor din Europa.
- Citește și A fost lansată licitația de lucrări pentru podul de la Ungheni: contract de 162 milioane lei
Cine este Shikun Binui
Inițial, portofoliul de investiții al Shikun Binui în România a vizat proiecte rezidențiale în București. Însă, în timpul pandemiei, grupul israelian a început să anunțe investiții în parcuri eoliene sau fotovoltaice. Printre cele mai mari proiecte ale grupului se numără parcul solar din Ashalim (121 MW) și construcția de autostrăzi în Israel și SUA, dar constructorul are în palmares multe alte proiecte: clădirea Parlamentului din Israel, porturile Ashdod și Haifa, spitale, campusuri universitare, centrale electrice, metrou ușor și altele.
Grupul a fost înființat acum aproape 100 de ani (1924) și derulează afaceri la nivel mondial în domenii precum real estate, energie și construcții. În 2018, omul de afaceri cu naționalitate americană și israeliană Naty Saidoff a preluat controlul grupului după ce a achiziționat circa 48% din companie pentru aproape 300 milioane de dolari, conform Reuters. Shikun Binui este considerată cea mai mare firmă de construcții din Israel. În Europa, principalele țări în care grupul derulează afaceri sunt Polonia, Cehia, Serbia și România.