Connect with us

Lidl Canta: Blocuri înalte vor fi construite în jurul magazinului

Investiții private

Lidl Canta: Blocuri înalte vor fi construite în jurul magazinului

Un nou proiect imobiliar, cu blocuri de 8 etaje, a intrat în circuitul de avizare la instituțiile de resort: imobile de locuințe vor fi construite în jurul Lidl Canta, conform unui plan urbanistic zonal (PUZ) consultat de Apix.ro. Odată cu implementarea acestei investiții, orice urmă a fostei fabrici de panificație (care este nefuncțională din anii ’90) va dispărea.

Proiectul aparține firmei Gral Construct SRL, patronată de omul de afaceri Gheorghe Achiței: în vara anului trecut, Apix.ro a scris despre tranzacția de 3,5 milioane euro prin intermediul căreia investitorul imobiliar a intrat în proprietatea a circa 11.000 mp. Vânzătorul a fost un fond american de investiții: Broadhurst Investments LTD. Pe teren se află 13 construcții care vor fi demolate, inclusiv cea a silozului (parter și 3 etaje).

Primele blocuri vor fi construite la vest de Lidl

În primă fază, cele trei blocuri pe care le va construi investitorul vor fi ridicate la vest de magazinul Lidl. Acestea vor avea un regim maxim de înălțime cu subsol, parter, mezanin, 8 etaje și un etaj tehnic (casa liftului). Blocurile vor găzdui locuințe colective, iar la parter vor fi spații comerciale. Ansamblul va fi deservit de un număr de 158 de locuri de parcare, care vor fi amenajate la nivelul solului și în subsol.

În PUZ, investitorul invocă și alte propuneri urbanistice din zonă, care vor avea tot un regim înalt: complexul de locuințe (și hotel) de la restaurantul Moara de Foc (9 etaje), o clădire multifuncțională pe o parcelă vecină (7 etaje, undeva în spatele Sedcom), precum și proiectele derulate sau în pregătire de după calea ferată (cu un regim cuprins între 6 și 18 etaje).

„Se observă, în ultimii 5-10 ani, o orientare a investitorilor către terenurile care au funcțiunea de producție și depozitare, terenuri pe care activitățile specifice sunt sistate sau nu mai corespund zonei. Tendința este de reconversie și dezvoltare a zonei, prin construirea de locuințe colective”, se arată în proiectul de PUZ.

În afară de cei 11.000 mp pe care investitorul îi are acum în proprietate, Gral Construct este în negocieri de a achiziționa alți aproape 6.000 mp, aflați în spatele magazinului Lidl. Această suprafață nu face acum obiectul PUZ-ului, ci va fi reglementată ulterior. Cel mai probabil, și pe acest teren vor fi propuse blocuri.

„În funcție de planul de investiție al dezvoltatorului la momentul demarării lucrărilor, numărul de construcții, precum și amplasarea acestora pe teren, soluția poate fi diferită de propunerea (actuală, n.r.) de mobilare urbană. Soluția finală se va stabili la faza întocmirii documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire”, se mai precizează în PUZ.

Omul de afaceri este cunoscut în special pentru proiecte derulate în zona șos. Iași – Voinești și aleea Tudor Neculai. În ianuarie 2019, Achiței a bifat o premieră pe piaţa imobiliară locală: a demolat o locuinţă colectivă mică în zona şos. Iaşi – Voineşti care fusese construită cu nerespectarea autorizaţiei.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top