Connect with us

Americanii au vândut cu 3,5 mil. euro o proprietate-reper a ieșenilor din Păcurari: vor apărea blocuri în jurul Lidl

Moara 1 Mai va dispărea complet

Tranzacții

Americanii au vândut cu 3,5 mil. euro o proprietate-reper a ieșenilor din Păcurari: vor apărea blocuri în jurul Lidl

Un teren de 11.000 mp și 13 construcții, parte din Moara 1 Mai, care înconjoară pe partea vestică și cea sudică actualul magazin Lidl, au făcut obiectul unei tranzacții de 3,5 milioane euro între un grup american de investiții și un cunoscut imobiliar al Iașului.

După ce vor fi dezafectate clădirile, pe amplasament vor fi construite în special blocuri. Cea mai înaltă clădire care va fi demolată are patru niveluri (silozul), iar suprafaţa construită a tuturor imobilelor ajunge la 4.000 mp.

Terenul are o formă neregulată și o deschidere de doar 52 metri la stradă. În partea sudică a amplasamentului este calea ferată

Cumpărătorul este firma Gral Construct SRL, societate patronată de omul de afaceri Gheorghe Achiţei, cunoscut pentru diverse proiecte rezidenţiale realizate în oraş. Potrivit acestuia, intenția este de a fi construit un complex mixt care să cuprindă blocuri, birouri și spații comerciale. „Deocamdată, proiectul este într-o fază incipientă, în sensul că am obţinut un certificat de urbanism în vederea întocmirii planului urbanistic zonal. Nu pot oferi mai multe informaţii la acest moment despre proiect, dar vă pot spune că nu vor fi doar locuinţe colective, ci şi birouri şi spaţii comerciale”, a declarat Achiţei.

Investitorul a bătut palma cu vânzătorul pentru o sumă de 3,5 milioane euro: un milion de euro a fost achitat la semnarea ante-contractului de vânzare cumpărare, iar ceilalți 2,5 milioane euro vor fi plătiți în rate, în sensul acesta fiind constituită și o ipotecă pe teren.

Omul de afaceri este cunoscut în special pentru proiecte derulate în zona șos. Iași – Voinești și aleea Tudor Neculai. În ianuarie 2019, Achiței a bifat o premieră pe piaţa imobiliară locală: a demolat o locuinţă colectivă mică în zona şos. Iaşi – Voineşti care fusese construită cu nerespectarea autorizaţiei.

Americanii au scos proprietatea la vânzare încă din 2017

Vânzătorul este Moara de Foc Imobili SA, companie care este deţinută de Broadhurst Investments LTD. Broadhurst este un fond de investiţii din România, administrat de New Century Holdings, un grup american cu afaceri în ţările din Europa Centrală şi de Est. În România, NCH deţine participaţii majoritare în companii cunoscute la nivel naţional, din domenii precum industria alimentară, real estate, bănci, IT şi internet (inclusiv iMedia), producţie şi servicii industriale. NCH s-a numărat printre primii investitori în România după căderea comunismului

 În ultimii şase ani, periodic, fostul proprietar a solicitat diverse acte de avizare urbanistică de la Primărie, dar niciun astfel de demers nu a fost finalizat astfel că, în prezent, nu există reglementări urbanistice actualizate pentru această zonă. În toată această perioadă, proprietatea a fost scoasă la vânzare, ultimul preț cunoscut public datează de anul trecut: 3,3 milioane euro.

Clădirea-siloz va fi demolată

Pe terenul care a făcut obiectul tranzacţiei se află 13 construcţii cu funcțiuni precum: siloz (clădire pe patru niveluri, construită în anul 1980), magazii, un atelier de panificaţie, puncte termice, o hală de panificaţie şi un magazin de desfacere. Clădirea silozului are o suprafaţă construită de aproape 500 mp, în timp ce hala de panificaţie ajunge la aproape 900 mp. În total, construcţiile actuale ocupă circa 4.000 mp din amplasament.

Toate construcțiile făceau parte din Moara 1 Mai, în condițiile în care moara se afla pe actualul amplasament al Lidl. Acum câțiva ani, acel teren a fost vândut cu circa 4 milioane euro, suprafața fiind tot de aproape 11.000 mp, dar cu o deschidere la stradă mult mai mare.

Clădirea silozului care va fi demolată

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Tranzacții

To Top