Proiecte publice
Lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași vor începe în prima parte a acestui an
Proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași ajunge în faza de lucrări la 10 ani de la momentul în care investiția a fost aprobată la nivelul Comisiei Europene: toată suma 3,3 miliarde lei este asigurată în acest moment, în condițiile în care jumătate este partea de cofinanțare a Guvernului.
Lucrările pot începe în următoarele săptămâni după ce va fi semnat un contract în acest sens: Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins contestația depusă de Danlin XXL la licitație. Așa cum APIX.ro a mai relatat, contractul pentru primele lucrări la SRU a fost adjudecat de Ness Proiect Europe. Spitalul va fi construit în zona Moara de Vânt.
- Citește și VIDEO Tot ce trebuie să știi despre SRU: randări și imagini detaliate cu viitorul complex
Primele intervenții la SRU Iași presupun: organizare de șantier, lucrări pregătitoare, terasamente și împrejmuire; excavare grosieră; lucrări de protejare a săpăturii; lucrări de deviere a utilităților și alte lucrări. Câștigătorul licitației a fost desemnat încă de la începutul lunii noiembrie 2023, dar contestația Danlin a întârziat semnarea contractului. Odată respinsă sesizarea, este cale liberă pentru semnare și emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
În paralel, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS) este pe punctul de a lansa licitația de construire a spitalului, un contract cu o valoare estimată de 1,9 miliarde lei, o valoare istorică pentru o investiție a statului la Iași. ANDIS mai are în desfășurare, în relație cu SRU Iași, o licitație pentru supervizarea lucrărilor și dirigenție de șantier, procedură blocată tot în urma unei contestații.
Pe 15 decembrie 2023, ANDIS a stabilit câștigătorul – Venturo Investment, în condițiile în care această firmă a ofertat jumătate din prețul estimat de ANDIS (23 mil. lei față de 44 mil. lei). Raportul de procedură a fost contestat de o asociere de firme conduse de Tecnic și se așteaptă soluționarea sesizării de către CNSC.
SRU va fi construit pe un teren de 12 hectare, în Moara de Vânt la circa 2,5 km de centrul Iașului, principalul acces urmând a fi asigurat dinspre bld. C.A. Rosetti. Cheltuielile operaționale se vor ridica la circa 75 milioane euro/an, în condițiile în care unitatea spitalicească va avea circa 3.000 de angajați. SRU va determina desființarea Spitalului „Sf. Spiridon”, toate activitățile acestei unități, precum și altele de la unități diferite, urmând să fie preluate la SRU.
Cum va arăta spitalul regional de la Iași:
Principalele secții: Centrul pentru cap și gât (99 paturi), Centrul toracic (104 paturi), Centrul abdominal (275 paturi), Centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală și traumă (75 paturi), Centrul de medicină internă (135 paturi), Centrul pentru mamă și copil (76 paturi). În primul an de funcționare estimarea MS este că vor fi 47.500 de internări continue și peste 100.000 de urgențe.
SRU va fi un complex de clădiri cu un regim de până la 7 etaje, cu 850 de paturi, heliport și spații speciale pentru dezvoltarea profesională a medicilor și asistenților.
Indicatorii financiari ai proiectului:
Fondurile pentru construirea sunt asigurate de Comisia Europeană, Guvern și Banca Europeană de Investiții. În total, valoarea proiectului se ridică la aproape 700 milioane euro (inclusiv TVA), fiind cea mai mare investiție a statului român la Iași de după Revoluție.