Connect with us

Parcarea va fi interzisă pentru vehiculele cu un tonaj de peste 3,5 tone

Trafic

Parcarea va fi interzisă pentru vehiculele cu un tonaj de peste 3,5 tone

Municipalitatea ieşeană vrea interzicerea parcării vehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone pe domeniul public sau privat al oraşului. De asemenea, aceeaşi interdicţie va fi impusă în parcările de reşedinţă (inclusiv cele din condominii), pe locurile de parcare reglementate sau nereglementate aflate în clădiri sau la nivelul solului.

Descarcă proiectul de hotărâre

Măsura vizează momentele în care un vehicul de trafic greu este parcat pentru alt motiv decât acela de a îmbarca sau a descărca bunuri. Restricţia este valabilă şi în cazul vehiculelor destinate transportului de călători. În acest sens, Primăria a lansat ieri spre consultare publică un proiect de hotărâre care ar putea fi aprobat în plenul Consiliului Local (CL) până la sfârşitul acestui an.

Potrivit proiectului, instituţiile sau societăţile comerciale deţinătoare de vehicule „grele“ au obligaţia de a le parca în spaţii proprii, special amenajate. În proiectul de hotărâre se mai precizează că va fi interzisă şi comercializarea de produse sau prestarea de servicii direct din aceste vehicule, cu excepţia celor aflate în spaţiile special amenajate în acest scop. „Încălcarea prevederilor menţionate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 2.500 lei. Se poate aplica şi măsura blocării sau ridicării vehiculelor“, se arată în proiect.

Excepţia de la regulă va fi aplicată în cazul vehiculelor ce asigură servicii publice sau utilităţi, pe durata executării lucrărilor de intervenţie. În ceea ce priveşte motivele pentru care Primăria vrea interzicerea parcării vehiculelor de trafic greu, unul dintre acestea vizează frecvenţa cu care şoferii parchează astfel de vehicule pe străzi, pe alei dintre blocuri şi în parcările aferente acestora. „Astfel, un număr semnificativ de vehicule din această categorie sunt fie parcate la domiciliul şoferilor sau proprietarilor, fie pe spaţiile verzi ale domeniului public sau privat al Municipiului Iaşi, fie sunt abandonate de multă vreme pe diverse artere“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Oficialii municipalităţii spun că un astfel de vehicul ocupă mai mult de un loc de parcare, iar rezidenţii sunt nevoiţi să-şi parcheze maşinile de-a lungul diferitelor artere şi, astfel, este afectată circulaţia rutieră. „Pe lângă inconvenientul generat de poluarea zonei de către motoarele puternice, în majoritatea lor diesel şi cu standarde Euro scăzute, se adaugă perturbarea liniştii locatarilor (poluare fonică în zonele rezidenţiale)“, se mai precizează în proiect.

După etapa de consultare publică, proiectul va putea fi supus dezbaterii plenului CL şi, cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul acestui an.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Trafic

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top