Connect with us

PE vrea actualizarea normelor UE privind permisele de conducere pentru îmbunătățirea siguranței rutiere

Clădirea Parlamentului European din Strasbourg

Alegeri 2024: idei și proiecte

PE vrea actualizarea normelor UE privind permisele de conducere pentru îmbunătățirea siguranței rutiere

Permise de conducere digitale, autoevaluarea capacității de a conduce și atenție sporită față de pietoni sunt modificările votate de Parlamentul European pentru permisele de conducere, conform unui comunicat primit la redacție.

Cu peste 20.000 de vieți pierdute anual în accidente rutiere în UE, Parlamentul sprijină reformarea normelor UE privind permisele de conducere pentru a se asigura că acestea contribuie la siguranța rutieră și la tranziția verde și digitală a UE, se arată în comunicat.

Drumuri mai sigure pentru toți participanții la trafic

Eurodeputații doresc ca șoferii să fie mai bine pregătiți pentru situații reale de trafic și să fie conștienți de riscuri, în special pentru participanții la trafic vulnerabili, cum ar fi pietonii, copiii, bicicliștii și utilizatorii scuterelor electrice. Prin urmare, condusul în condiții de zăpadă și polei, utilizarea telefonului mobil în condiții de siguranță la volan, unghiurile moarte, sistemele de asistență pentru șofer și deschiderea ușilor vehiculului în siguranță ar trebui, de asemenea, să facă parte din testele de obținere a permisului de conducere.

Valabilitatea permiselor de conducere și a controalelor medicale prealabile

Eurodeputații doresc ca permisele de conducere să fie valabile cel puțin 15 ani pentru motociclete și autoturisme și cinci ani pentru camioane și autobuze. Aceștia nu sprijină reducerea valabilității permiselor de conducere pentru persoanele în vârstă – astfel cum a propus Comisia – pentru a evita discriminarea și pentru a le asigura dreptul la liberă circulație și participare la viața economică și socială.

Deputații susțin autoevaluarea de către șoferi a capacității de a conduce atunci când se eliberează și se reînnoiește un permis de conducere, permițând țărilor UE să decidă dacă autoevaluarea ar trebui înlocuită de un control medical, ce poate include un set minim de teste de vedere și ale afecțiunilor cardiovasculare. Cu toate acestea, deputații doresc ca guvernele UE să depună mai multe eforturi pentru a sensibiliza publicul cu privire la semnalele mentale și fizice ale șoferilor care ar putea constitui factori de risc.

Șoferii începători

Conducătorii auto neexperimentați ar trebui să treacă printr-o perioadă de probă de cel puțin doi ani, timp în care ar trebui supuși anumitor restricții mai severe, cum ar fi limita mai scăzută pentru consumul de alcool la volan și sancțiuni dure pentru condusul periculos, potrivit deputaților.

Pentru a atenua deficitul de șoferi profesioniști, deputații doresc, de asemenea, să permită persoanelor în vârstă de 18 ani să obțină un permis pentru a conduce un camion sau un autobuz cu până la 16 pasageri, cu condiția să dețină un certificat de competență profesională. În plus, tinerii de 17 ani ar putea obține un permis de conducere pentru autoturisme sau camioane, dacă sunt însoțiți de un conducător auto cu experiență.

Permis de conducere digital

Pentru a sprijini piața unică europeană, deputații sunt în favoarea introducerii unui permis de conducere digital, disponibil pe telefonul mobil și pe deplin echivalent cu permisul fizic de conducere.

Raportoarea PE, Karima Delli (Verzi, Franța), a declarat: „Parlamentul European a avut astăzi oportunitatea de a îmbunătăți siguranța rutieră în Europa, de a ajunge la zero decese în trafic până în 2050 și de a crea un cadru mai puternic, pentru a ne proteja împotriva accidentelor rutiere. Normele includ controale medicale opționale atunci când un permis de conducere este eliberat sau reînnoit și dispoziții mai stricte pentru conducătorii auto începători.”

Pașii următori

Proiectul de norme privind permisele de conducere ale UE a fost adoptat cu 339 voturi pentru, 240 împotrivă și 37 abțineri, și constituie poziția Parlamentului în prima lectură. Dosarul va fi continuat de noul Parlament după alegerile europene din 6-9 iunie.

Sursa: Serviciul de Presă al Parlamentului European

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Alegeri 2024: idei și proiecte

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top