Connect with us

POR 2014 – 2020: Proiecte de 8,4 miliarde lei în zona de nord-est a țării

Proiecte publice

POR 2014 – 2020: Proiecte de 8,4 miliarde lei în zona de nord-est a țării

Programul Operațional Regional 2014 – 2020 aduce o infuzie de capital fără precedent în zona de nord-est a țării prin intermediul unui singur program de finanțare europeană. În acest moment, valoarea totală a contractelor semnate ajunge la 8,4 miliarde lei.

Din această sumă, suma nerambursabilă este de 6,2 miliarde lei. Cel mai mare proiect este unul fazat, respectiv proiectul de construire al Spitalului Regional de Urgențe Iași. Această investiție ajunge la 2,4 miliarde lei și este finanțată prin intermediul a două exerciții bugetare europene, cea mai mare parte a banilor urmând a fi alocată în programul 2021 – 2027.

Chiar și fără această investiție, proiectele implementate prin intermediul POR 2014 – 2020 au o valoare cumulată care trece de pragul de 6 miliarde lei. Proiectele ce mai mari, cu excepția SRU, fac referire la refacerea de drumuri de legătură între județe. La Iași, cel mai mare vizează modernizarea drumului Iași – Suceava, unde lucrările de construcție sunt în derulare.

Cifrele POR la nivelul zonei de nord-est a țării, actualizate la nivelul lunii mai 2020:

  • 210 de proiecte au fost finalizate. Valoarea totală a proiectelor implementate ajunge la 336,4 milioane lei. Din această sumă, 292,7 milioane lei reprezintă banii nerambursabili, restul fiind cofinanțarea beneficiarilor
  • 407 de proiecte sunt în implementare. Valoarea fondurilor nerambursabile se apropie de pragul de 6 miliarde lei. În total, valoarea proiectelor ajunge la peste 8 miliarde lei
  • 17 proiecte au fost reziliate: au fost pierdute 40 milioane lei, fonduri nerambursabile. În acest caz este vorba strict de proiecte inițiate de societăți comerciale, niciun proiect nefiind reziliat de către vreo autoritate publică.

Alte articole din categoria Proiecte publice

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top