Connect with us

Proiectele-fantomă ale primarului: amenajarea esplanadei Palatului Culturii (III)

randare amenajare esplanada palatul culturii

Alegeri 2024: idei și proiecte

Proiectele-fantomă ale primarului: amenajarea esplanadei Palatului Culturii (III)

Amenajarea esplanadei din fața Palatului Culturii a cunoscut, în ultimii cel puțin 10 ani, diverse forme, dar niciuna nu s-a concretizat. Primarul Mihai Chirica a invocat proiectul în diverse ocazii și au fost făcute (și refăcute) studii pentru ca, în final, singurele intervenții să vizeze tăierea copacilor din fața Palatului și unele amenajări peisagistice.

În continuare, esplanada găzduiește o parcare la nivelul solului, în fața unuia dintre cele mai importante monumente istorice ale Iașului, cu toate că, la doi pași, există o generoasă parcare subterană cu nu mai puțin de 2.500 de locuri.

Despre amenajarea acestei zone se vorbește de mult timp la Iași, discuții ceva mai pronunțate fiind în 2016, odată cu lansarea unui concurs de soluții de către Primărie. În 2018, părea că Primăria Iași a luat în serios investiția (vezi video cu declarațiile primarului), odată cu lansarea unei licitații de proiectare, dar, de atunci, au trecut alți 6 ani și singurele intervenții au fost la începutul anului 2019, atunci când au fost tăiați copacii din față, în timp mașinile au rămas pe poziție. Reprezentanții Primăriei declarau, la vremea respectivă, că amenajarea peisagistică este una „provizorie”.

anunt facebook primaria iasi
În 2016, Primăria a lansat concurs de soluții, a ales un câștigător și a pus ieșenii să voteze una dintre cele două variante propuse (citește detalii). În 2018, a fost lansată o licitație de proiectare, iar, câțiva ani mai târziu, în 2022, a fost închis cercul: a fost din nou lansat un concurs de soluții

Față de propunerile din 2016, și de cele înainte de acest an, în 2020, primarul Mihai Chirica a plusat cu un proiect pentru un pasaj subteran pe Anastasie Panu, pe unde ar fi urmat să circule tramvaiele și mașinile: în cazul pasajului s-a ajuns chiar și la o licitație de execuție lucrări, dar, în cele din urmă, procedura a fost anulată.

anunt primaria iasi pasaj subteran
Licitația pentru pasaj a fost lansată în 2022, dar a fost anulată. Între timp, un investitor privat (Iulius) a construit strada de legătură între str. Anastasie Panu și zona Sf. Andrei, iar zona de intersecție cu Panu este la capătul prezumtivului pasaj al Primăriei. Municipalitatea nu a mai reluat licitația pentru pasaj

În context, amintim că, din 2018, Iașul are o strategie de turism întocmită de specialiști și în care era propusă amenajarea unei zone pietonale extinse în centrul Iașului, dar Primăria nu a utilizat acest document.

varianta amenajare piata palatului culturii
Una dintre variantele propuse public de Primăria Iași la consultarea din anul 2016
varianta amenajare piata palatul culturii iasi
A doua variantă supusă votului
proiect fantoma primaria iasi

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Alegeri 2024: idei și proiecte

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top