Connect with us

Propunere: drumul din Grădina Botanică să devină pietonal până în zona Mănăstirii

FOTO: Ziarul de Iași

Mișcări civice

Propunere: drumul din Grădina Botanică să devină pietonal până în zona Mănăstirii

Prin intermediul unei petiții online, un ieșean propune Primăriei Iași ca tronsonul din șos. Munteni care tranzitează Grădina Botanică să devină pietonal, iar accesul spre Mănăstirea Podgoria Copou (și alte proprietăți private din zonă) să fie făcut prin str. Podgoriilor, recent asfaltată.

Ieșeanul spune că, odată cu asfaltarea str. Podgoriilor, tronsonul din șos. Munteni (de la intrarea din Păcurari în Grădina Botanică și până în zona parcării de lângă Mănăstire) a devenit supraaglomerat, iar șoferii au început să folosească strada ca o scurtătură între Păcurari și Breazu. Însă, acest lucru are și un preț: circulația este deficitară, iar persoanele care aleg o plimbare în jurul lacului sunt nevoite să suporte zecile de mașini care tranzitează drumul.

În trecut, Primăria a invocat faptul că nu poate închide drumul pe această porțiune pentru că trebuie asigurat accesul la Mănăstire și proprietăți: acum, acest motiv poate fi cu greu invocat atât timp cât str. Podgoriilor este asfaltată și prezintă siguranță în exploatare, spre diferență de tronsonul din șos. Munteni unde se pot întâmpla oricând accidente din cauza drumului îngust.

„Strada nu are trotuar, iar mașinile parcate pe stradă fac drumul mult prea îngust pentru pietoni și mașini. Strada este intens circulată de mașini, multe dintre ele mergând cu viteză chiar dacă sunt mulți pietoni care se plimbă pe stradă. Copiii se joacă în zonă și se întâmplă des să iasă dintre mașinile parcate în fața mașinilor în circulație, fapt extrem de periculos”, sunt câteva dintre problemele enumerate în petiție.

Propunerea este ca tronsoanele B și C (șos. Munteni) să devină pietonal, iar tronsonul D (str. Podgoriilor) să asigure accesul către Mănăstirea Podgoria Copou (dar și către alte proprietăți private din zonă) dinspre aleea Mihai Sadoveanu. FOTO: Cristian Petrescu/petitieonline.com

Inițiativa vine și în contextul în care tronsonul din Grădina Botanică a șos. Munteni nu respectă niciun indicator tehnic pentru a fi drum public cu atât mai mult la rangul de șosea. De exemplu, pe tronsonul D din imagine, carosabilul are o lățime de 3,5 metri – drum în mod evident mult prea îngust pentru mașini și pietoni, așa cum se precizează și în petiție.

Str. Podgoriilor a fost recent asfaltată și poate asigura accesul către Mănăstire și proprietățile private din zonă, dinspre Aleea M. Sadoveanu, astfel încât tronsonul din șos. Munteni să poată deveni pietonal. [FOTO: APIX.ro]

În document se mai arată că șoferii care nu folosesc drumul ca tranzit, ci pentru a ajunge la lac sau alte zone de interes din Botanică, nu respectă indicatoarele rutiere amplasate: parchează în locuri interzise și intră pe drumuri laterale unde accesul este interzis.

„Toate aceste aspecte mai sus menționate fac imposibilă o plimbare relaxantă și în siguranță pentru noi și copiii noștri. Prin urmare, pentru siguranța noastră, solicităm Primăriei Municipiului Iași transformarea tronsonului B și C din Șoseaua Munteni în drum pietonal, astfel încât să ne putem bucura în siguranță de natură, departe de poluarea cauzată de mașini!”, se mai precizează în petiția inițiată de Cristian Petrescu.

Până la publicarea acestui text (miercuri dimineață, ora 9.00), circa 140 de persoane semnaseră petiția.

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Mișcări civice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top